Omorganisationen orsak till utropstecknen

Länets chefsåklagare varnar om polisbrist och en eventuell systemkollaps. Hur ser det egentligen ut i Kinda och Ydre?
"Vi måste se vilka effekter vi får av vår omorganisation innan vi kan säga någonting", säger Anna Lindqvist, chef för lokalpolisområde Linköping.

Kinda2016-08-04 13:00

"Man får inte glömma bort att vi är mitt uppe i en stor reform". Så svarar Anna Lindqvist, chef för lokalpolisområde Linköping, på frågan om det råder polisbrist i Östergötland. 

Genom den omfattande omorganisation som Polismyndigheten genomgår, och har gjort under en längre tid, skapas flera nya funktioner, vilket gör att resurserna inom verksamheten omfördelas.

– Då vi omfördelar våra resurser till funktioner som inte har funnits tidigare finns det säkert en del som kan uppleva att vi blir färre på ett ställe. Det chefsåklagarna säger får stå för dem, men jag tycker fortfarande att vi måste se vilka effekter vi får av vår omorganisation innan vi kan säga någonting, och den effekten har vi inte fått ännu, säger Anna Lindqvist.

Lokalpolisområde

Till följd av omorganisationen ingår Kinda, Åtvidaberg och Ydre numera i lokalpolisområde Linköping. Utredarna har flyttat in till residensstaden samtidigt som områdespoliserna även de utgår därifrån men har ett övergripande ansvar för hela området.

"Ingen skillnad"

– I den delen har vi inte mindre poliser än vi hade förut. En utredare har gått i pension i Kisa, annars är det ingen skillnad från tidigare, säger Lindkvist.

I framtiden kommer ingen polis att utgå från Kisa, och stationen blir istället ett poliskontor. 

Om man gör en anmälan och man upplever att det drar ut på tiden uppmanar lokalpolisområdeschefen att man kontaktar myndigheten. 

– Om man känner att ens ärende inte blir handlagt på rätt sätt så får man kontakta oss och fråga hur det går. Då kan vi ge en förklaring, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om