Opphem och Gärdala mister bussarna

Nu försvinner anslutningsbussarna i Opphem och Gärdala och byalagen protesterar. För Opphems del skulle det kunna finnas en lösning. Men det är tveksamt om Kinda kommun vill betala de 50 000 kronorna det skulle handla om.

Kinda2009-06-11 06:28

Så sent som på 90-talet stannade flera tåg i båda riktningarna vid Opphem och Gärdala. Men 2004 försvann de sista tågstoppen.
I stället satte landstinget in anslutningsbussar över Rimforsa-Opphem-Gärdala-Hamra. En tur åt vardera hållet på morgonon och en åt vardera hållet på eftermiddagen.

Bussarna försvinner
Men nästa vecka försvinner även anslutningsbussarna. Och det har fått byalagen i Opphem och Gärdala att reagera.
- Vi fick ju ett informellt besked om att risken fanns redan i slutet av 2007, berättar Gunnar Ölvingson i Opphem. De svar vi fick då, från både Kinda kommun och landstinget, var att det inte var aktuellt.
Men det var det alltså. I höstas fick byalagen reda på att det var "skarpt läge". Landstinget ville lägga ner bussarna.
I det läget kontaktades kommunalrådet Anders Ljung och man har haft två möten, i december och april, för att se om kommunen är villig att gå in och lösa bussfrågan.

Ingen lösning i Gärdala
För Gärdala verkar det inte finnas någon lösning alls. Men för Opphem skulle det rent tekniskt kunna lösas. Det berättar kommunens trafiksamordnare Jimmy Bexell.
Bussen från Rimforsa 7.14 har i dag en väntetid som skulle kunna utnyttjas för en tur till Opphem. Det skulle kanske kosta hundra kronor per tur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om