Kindas räddningstjänst levererar material till Ukraina

Sveriges räddningstjänster donerar, genom MSB, räddningstjänstmaterial till Ukraina. Från Östergötland skickas tio pallar, varav nio kommer från Kinda.

Räddningstjänsten i Kinda skänker nio pallar med räddningstjänstmaterial till det krigsdrabbade Ukraina. På bilden syns Thomas Blixt, räddningschef i kommunen.

Räddningstjänsten i Kinda skänker nio pallar med räddningstjänstmaterial till det krigsdrabbade Ukraina. På bilden syns Thomas Blixt, räddningschef i kommunen.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-09-28 21:00
undefined
Bland materialet som Kindas räddningstjänst skänker till Ukraina finns bland annat brandslangar i olika dimensioner och äldre utryckningskläder.

– Ukraina är i brist på utrustning och då har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), som är vår myndighet, tagit på sig att få räddningstjänster att titta på om de har överblivet material att skänka, berättar Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun.

Donationen från Sveriges räddningstjänster innefattar svenskt räddningstjänstmaterial som kan hjälpa till att släcka bränder, enligt MSB:s hemsida. Värdet på donationen uppgår till 14,3 miljoner kronor. Från Östergötland skickas tio pallar, säger Thomas Blixt, varav nio kommer från Kinda.

undefined
Det är MSB som står bakom initiativet som låter Sveriges räddningstjänster skänka material till Ukraina. Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun, berättar att de skänker nio pallar med material.

Materialet som Kindas räddningstjänst donerar till Ukraina kommer från deras civilförsvarsförråd.

– De här grejerna har legat så pass länge nu och det har kommit hit nya grejer som vi ersatt med, förklarar Rickard Johansson, ställföreträdande räddningschef.

undefined
Rickard Johansson, ställföreträdande räddningschef i Kinda kommun, tycker att leveransen känns bra.

Thomas Blixt berättar att leveransen har förankrats i samråd med kommunalråd och kommunchef. Bland det skänkta materialet finns brandslangar i olika dimensioner, varma kläder, stövlar och äldre utryckningskläder.

– Det material som vi levererade är sedan tidigare skänkt till oss av staten, så egentligen kan man säga att staten får tillbaka sitt material nu, säger Thomas Blixt.

Under tisdagsförmiddagen kom en lastbil från Polen och hämtade upp de nio pallarna, som nu ska levereras till Ukraina.

– Det känns bra att ha bidragit till ett land som står och kämpar, fastslår räddningschefen.

Räddningstjänsten i Kinda skänker nio pallar med räddningstjänstmaterial till Ukraina.
Räddningstjänsten i Kinda skänker nio pallar med räddningstjänstmaterial till Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!