Kinda har fler skilsmässor än bröllop

Många bröllop har ställts in och skjutits upp under pandemiåren. Nu är det flera som har bokat en dag för sin vigsel.

Det är inte bara bröllop som nu bokas i kyrkorna. Det är också många som vill döpas. I Rimforsas församling har de tio dop inbokade just nu.

Det är inte bara bröllop som nu bokas i kyrkorna. Det är också många som vill döpas. I Rimforsas församling har de tio dop inbokade just nu.

Foto: Märta Svensson

Kinda2021-08-05 16:00

Enligt Statistiska centralbyrån blev det 37 591 giftermål under 2020 i Sverige. Under 2019 var det 48 481 vigslar. I Kinda syns det också en minskning av bröllop under pandemiåret. 2020 var det 23 bröllop i Kinda och 2019 var det 33 stycken. Under det här året, 2021, är det bara fyra stycken bröllop som har genomförts. Skilsmässor har däremot ökat under pandemiåret 2020. Där var det 15 skilsmässor som gick genom 2019 och 27 skilsmässor i 2020. I år har nio skilsmässor genomförts.

Valle Hjelte är en av två borgliga vigselförrättare i Kinda. Han har märkt av en svag ökning sen restriktionerna lättat.

– Jag tror att folk fortfarande avvaktar men jag har ett bröllop inbokat i slutet av augusti. Innan pandemin var det mycket vigslar. Jag hade många bröllop bokade men flera valde att skjuta upp det tills nästa år. Det känns som är det är få som gifter sig nu, säger Valle Hjelte. 

Jörgen Sundeborn är kyrkoherde för Svenska kyrkan i Kinda. Han märker av att fler och fler bröllop kommer.

– Det är många som har skjutit upp sitt bröllop till den här sommaren. Det märkts en tydlig minskning av vigslar 2020 av förståeliga skäl men många har bokat om sina vigslar.

Är det svårt att boka vigsel i kyrkan? 

– Det är fullt varje lördag med många dop och bröllop i augusti. Vill man ha ett speciellt datum för 2022 kan det vara bra att boka och vara ute i god tid. Vi har redan vigslar bokade för nästa sommar.

Jörgen Sundeborn berättar att en del har valt att ha ett mindre bröllop under pandemiåren och andra har valt att vänta på att restriktioner ska släppa. 

Som restriktionerna ser ut nu räknas bröllopsvigslar som allmänna tillställningar vilket innebär att det får vara 300 personer på ett inomhusevenemang med anvisande sittplatser. Inga sällskap får överstiga åtta personer. Hyr man lokal får man inte vara fler än femtio personer och samma regler gäller om man har fest hemma.

Lars-Gösta Steensrum är vikarierande kyrkoherde i Rimforsas församling. Han har tagit fram statistik på hur många vigslar som har skett i deras kyrkor.

– Under 2019 har det skett sju vigslar och 2020 var det bara två.

I år har det varit två bröllop i Rimforsas församling men de har tre till inbokade under sommaren.

– Många bokar till 2022. Människor har skjutit på vigslar och dop. De har velat dra samman släkten, säger Steensrum. 

Det kommer att bli många bröllop 2022.
Det kommer att bli många bröllop 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!