Östgötska musikern tävlar i tv-frågesport – igen

När succén uteblev efter det första tv-framträdandet anmälde sig Kindasonen Gustaf Lennman direkt till nästa utmaning. På lördag kan man se honom tävla i Postkodmiljonären.

Gustaf Lennman tävlar i postkodmiljonären på lördag. Det var efter ett mindre lyckat framträdande i SVT:s Muren som han bestämde sig för att han ville ha revansch.

Gustaf Lennman tävlar i postkodmiljonären på lördag. Det var efter ett mindre lyckat framträdande i SVT:s Muren som han bestämde sig för att han ville ha revansch.

Foto: TV4

Kinda2022-12-16 23:01

När vi når 32-årige Kindasonen tillika kyrkomusikern Gustaf Lennman via telefon befinner han sig i Köpenhamn på vad han kallar för "orgelsafari": att besöka olika kyrkor för att spela orgel.

Vad är syftet med det?

– Man ska lära sig. Orgel är inte som piano, en orgel kan se så otroligt olika ut beroende på när och var den är byggd.

Vi hinner förstås även prata om att han på lördagen kommer att synas i TV4:s Postkodmiljonären klockan 19:30.

Hur kommer det sig?

– Jag var med i SVT:s frågesportsprogram Muren för ett år sen. Det var ganska svårt, och jag vann ingenting, så när jag kom tillbaka kände jag mig lite deprimerad, att jag inte hade nåt roligt att se fram emot. Så då tittade jag på Postkodmiljonären, och tänkte "bättre lycka nästa gång".

undefined
Gustaf Lennman tävlar i postkodmiljonären på lördag. Det var efter ett mindre lyckat framträdande i SVT:s Muren som han bestämde sig för att han ville ha revansch.

Direkt dagen efter att han varit med i SVT-programmet slängde han iväg en ansökan till TV4. Sen var det tyst ett längre tag. Så en dag i mars i år ringde telefonen.

– De hörde av sig från Postkodmiljonären med 40 stycken frågor.

För att gå vidare behövde man svara rätt på ett visst antal av frågorna, vilket Gustaf klarade. Två veckor senare satt han i inspelningsstudion.

– Dom kör ju jättemånga inspelningar i ett sjok, så portionerar dom ut det över sändningsåret. Så jag har fått vara tyst ända sen dess om hur det gick.

undefined
"Jag är inte så stark på viss populärkultur", säger Gustaf Lennman om vad som varit programmets svåraste moment.

Hur var det att vara där?

– Otroligt roligt, man har ju sett det ända sen Magnusson ledde det hela. Så det var ju väldigt häftigt att se det från insidan, hur det fungerar med tagningar. Man känner sig lite som en rockstjärna när de passar upp, man blir sminkad och allt sånt där.

Var det några överraskningar för dig hur det går till bakom kulisserna?

– Man inser ju hur mycket de klipper, säger han och fortsätter:

– Nån gång skedde ju att de sa: "kan vi ta om det där, så svarar du 'C' igen". Eller: "nu tog programmet slut, byt slips", så att det ska se ut som att det är en vecka senare.

undefined
Gustaf Lennman är 32 år och uppvuxen utanför Valla by i Kinda. Han har gått i Björkforsskolan, Värgårdsskolan, och även Katedralskolan i Linköping på gymnasiet. Han har sedan pluggat många år i Lund, främst kyrkomusik. På somrarna brukar han spela orgel i hemkommunen och hoppas på en karriär som organist. "Om inte tv-karriären tar fart", säger han skämtsamt.

Gustafs starkaste frågesportsämnen återfinns inom det samhällsvetenskapliga. Quizen i samhällsorientering från Björkforsskolan i Kinda minns han med värme.

– Historia och samhällsvetenskap är det jag är bäst på, rabbla kungar och sånt.

På kontrollfrågan vem som var svensk kung 1573 svarar han efter ett kortare historiskt resonemang:

– Johan III.

Korrekt! Det bådar gott inför helgens TV-framträdande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!