Ove Wallins Bergmanbilder visas i Kisa bibliotek

I över 20 år har bilderna legat i Ove Wallins arkiv. Men nu visas hans unika bilder av Ingmar Bergman. I dag, lördag, är det vernissage på Kisa bibliotek.

Ove Wallin.

Ove Wallin.

Foto:

Kinda2008-06-07 04:05


Ove Wallins första möte med Ingmar Bergman glömmer han aldrig. Året var 1956 och han hade åkt ner till Malmö för att ta reportagebilder åt tidningen Se.
Men Ove kom lite tidigt och satte sig med i salongen för att vänta. Då dök Bergman upp och gick runt och stökade ensam på scenen.

Det brakade loss
Ove plockade upp sin kamera och långa teleobjektiv och smällde av några bilder. Och smällde gjorde det faktiskt om kamerorna på den tiden så Bergman upptäckte honom förstås.
- Då brakade det loss, berättar Ove. Han skrek: Vem i helvete är det som sitter och fotar? Ut! Dra åt helvete!

Bibi Andersson
Ove dröp ut och hamnade i cafeterian där han mötte skådespelerskan Bibi Andersson.
- Hon sa: han lugnar nog ner sig. Och efter tag kom han och sa: jag tog nog i lite...

På Gripsholm
Kanske var det ändå värt en utskällning. För en av de där bilderna blev berömd och hamnade så småningom i statens porträttsamling på Gripsholms slott. Det första fotoporträttet.
Några år senare fotade Ove Ingmar Bergman under inspelningen av Jungrukällan i Dalarna. Utan utbrott.
- Den gången fick jag till och med ett tackbrev, minns Ove.

Jobbade på tv
Bilderna som ställs ut i Kisa kommer dock varken från Malmö eller Dalarna utan från inspelningen av en tv-produktion 1985.
På den tiden jobbade Ove Wallin som frilans i tv-huset i Stockholm. Han skrev bland annat personaltidningen Antennen och kunde gå ut och in som han ville.
- Då fick jag ett erbjudande att göra stillbilderna till tv-dramat "De två saliga", berättar Ove. Ett riktigt Bergmandrama, skrivet av Ulla Isaksson, med Harriet Andersson och Per Myrberg i huvudrollerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om