Överdrättinge Äpplemusteri firade äpplemustens dag

Kerstin Naidu Sjöswärd och Per Sjöswärd driver sedan 2007 Överdrättinge Äpplemusteri, som ligger mellan Hägerstad och Boda. Igår firades äpplemustens dag på gården och de passade då på att bjuda in allmänheten för att visa hur tillverkningsprocessen går till.

Kinda2015-10-12 06:37


2003 flyttade Per och Kerstin till Övra Drättinge. De hade tidigare bott i Linköping där Kerstin arbetat som narkosläkare.
Själv arbetar Per en del som författare men de arbetar även med natur- och jaktturism.

Per berättar att Kerstin är en väldigt idérik dam med många järn i elden. 2007 såg hon en annons i en tidning där det såldes maskiner som användes vid tillverkning av äppelmust.
Sedan dess har de tillverkat must i ett av sina uthus.

- Vi ser hela tiden att intresset för musten ökar. Folk planterar äppelträd i sina trädgårdar men sen får de så mycket frukt att de inte vet vad de ska göra med den. Vår affärsidé grundar sig på att man tar med sig sin egen frukt hit och tar med sig musten av den frukten hem sen, säger Per Sjöswärd.

Ett kilo äpplen ger 5-7 deciliter äppelmust, beroende på sort. Förutom den traditionella äppelmusten producerar paret även päronmust samt en sort som är en blandning mellan äpple och päron.

- Obehandlad kan musten förvaras i en vecka i kylskåp med lite tillsatt konserveringsmedel står den sig flera år. Den är väldigt prisvärd och vitaminrik, menar Per.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om