Överfulla glasstationer i Rimforsa och Kisa

Återvinningscentralerna glasbehållare i Rimforsa och Kisa har under veckan stått överfulla. Utebliven tömning av stationerna har lett till att mycket glas har lämnats vid dem.

Ett stort antal glasförpackningar hade lämnats runt återvinningsbehållarna.

Ett stort antal glasförpackningar hade lämnats runt återvinningsbehållarna.

Foto:

Kinda2017-08-04 06:00

I veckan har det varit svårt att återvinna glasförpackningar vid återvinningsstationerna i Rimforsa och Kisa. Vid återvinningsstationen i Rimforsa har många glasflaskor och burkar bara lämnats vid behållarna.

Kommunen meddelar att det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, TFI, som ansvarar för tömning av återvinningscentralerna.
– Det alla ska göra när de påträffar fulla behållare är att ringa till TIF som sköter tömningen av stationerna, berättar Staffan Andersson, verksamhetschef vatten, avlopp och renhållning i Kinda kommun. Han fortsätter:
– När vi har avstämningsmöten med TFI angående återvinningsstationerna så utgör deras loggar underlag för mötet, och finns det då loggat att flera har ringt in och anmält så går det att skapa förändring. Därför är det viktigt att man ringer in och anmäler, för det är oacceptabelt att det ser ut så här.

I och med att kommunen har många fritidsboende under sommaren så ökar även avfallet. 

Det kan också förekomma sådana här påfyllningstoppar om många svårplanerade händelser inträffar.
– Just glas är något som är svårt under sommaren, särskilt i turisttäta områden där exempelvis husvagnar stannar till och återvinner sitt skräp, säger Magnus Örnborg, regionchef för Västra Götaland på TFI. Han fortsätter:
– Om man möts av en full station vill vi att man åker till en annan, att ställa utanför är inte bra, det kan blåsa iväg eller i det här fallet kan någon få för sig att roa sig med att ha sönder glaset.

TFI går även ut med tömningsinformation på sin hemsida som regionchefen rekommenderar att man som privatperson kan gå in och titta på.

– Där finns våra scheman för när vi tömmer stationerna, så kan man planera efter det, men när det kommer sådana här tillfälliga belastningar som vi inte har sett innan så vill vi att man åker till en annan station och ringer in och berättar, säger regionchefen.

Han fortsätter:
– Det här är händelser som vi vet om och de är inte bra men som vi försöker att planera bort. Att något sådant här händer kan också bero på att rundor är försenade. Det kan förekomma och det händer, men som sagt något som vi försöker att planera bort. Tanken är att vi tömmer behållarna innan de har blivit helt fulla så att det finns en marginal.

Glaset vid återvinningscentralerna har under veckan tagits om hand av TFI och det ska gå att återvinna sitt glas igen utan problem.

Denna syn möttes återvinnare i Rimforsa av under början av veckan. Foto: Erica Månsson
Denna syn möttes återvinnare i Rimforsa av under början av veckan. Foto: Erica Månsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om