På jaktprov i Kindaskogar

Tänk att känna lukten av en liten harpalt som sprungit förbi en kvart tidigare. Då krävs det näsa som en stövare. I söndags-måndags samlades ett tiotal av de bästa till klassiska Kisaprovet. Bäst var en vovve från Lappland.

Aydon har kommit tillbaka efter 66 minuters jakt och hälsas av kommissarien Folke Pettersson, domaren Stig Linder och husse Gunnar Lund.

Aydon har kommit tillbaka efter 66 minuters jakt och hälsas av kommissarien Folke Pettersson, domaren Stig Linder och husse Gunnar Lund.

Foto:

Kinda2008-11-20 05:05


Det är en fantastisk höstmorgon i skogarna nordväst om Kisa. Frost på marken, någon grad varmt och blixtrande solsken. Men Folke Pettersson är inte riktigt nöjd.
- Det är svårväckt i dag, säger Folke. Frosten ställer till det. När solens strålar kommer fram så smälter vittringen bort.
Nej, årets jaktprov för stövare blev inte riktigt perfekt jaktmässigt. Men det var desto skönare att vara ute i skogen. Förresten finns det alltid något att klaga på, säger Folke som är van jägare.

Varje år i Kisa
Kisaprovet avgörs varje år vid den här tiden. I år hade tävlingscentrum och förläggning förlagts till Ulrika.
Tio stövare kom till start, därav åtta luzern-, en schiller- och en smålandsstövare. Den längsta ända från Åsele i södra Lappland.

Så där för Aydon
I trakten av Mjölsefall träffar vi på Gunnar Lund, från Insjön i Dalarna. Han är ute med sin Aydon och det har väl gått sådär.
- Nu har vi haft ett bra drev, 66 minuter allt som allt. Men i går gick det ingenting. Jag fick inga harslag och då är det inte så jäkla lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om