På måndag startar älgjakten

På måndag startar älgjakten i södra Sverige. I Kinda får runt 350 älgar skjutas men med tanke på hur det har sett ut under de åren kommer det inte att fällas så många menar Peter Monell som är älgjaktsansvarig hos Kinda Jaktvårdskrets.

Peter Monell är älgjaktsansvarig hos Kinda Jaktvårdskrets. Foto: Lars-Göran Bexell

Peter Monell är älgjaktsansvarig hos Kinda Jaktvårdskrets. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-10-07 08:00

KINDA

Nej, så många blir det inte. Jag skulle tro att det det kommer att fällas mellan 250 och 300 älgar.

När de nya älgförvaltningsområdena infördes år 2012 fälldes 420 älgar i Kinda. Förra året var siffran nere i 280 fällda älgar.

Det är siffror som talar för sig själva. Älgstammen har gått ner betydligt under de senaste åren och det ser vi inte bara med avskjutningen. Det är mycket färre viltolyckor med älg inblandade i dag mot vad det var för fem år sedan, säger Peter Monell.

Av den totala avskjutningen av älg i Kinda är 60 procent kalv.

Det är jättebra att vi skjuter kalv men vi är helt beroende av vilken reproduktion det blir, det vill säga andelen kalvar per vuxet hondjur. Man kan säga att när vi skjuter kalv tar vi räntan av det totala älgkapitalet, säger Peter Monell.

I den älgskötselplan som har skrivits ner i ord säger man att det ska finnas 0,8 kalv per hondjur.

Det här är lite farligt. Låt oss säga att det finns 400 hondjur i Kinda och reproduktionen är 0,8 kalv kan vi skjuta 320 älgar utan att sänka stammen men skulle vi ha 0,6 kalv per hondjur, då kan vi bara skjuta 240 älgar, säger Peter Monell och fortsätter:

Svaret på reproduktionen får vi egentligen inte förrän vi har jagat i 30 dagar. Det är det här som är det luriga. Vi får inte reda på det här förrän efteråt.

Peter Monell vill se att älgjaktlagen tar sig en funderare efter 30 dagars jakt.

Då skulle det vara önskvärt att man har ett uppföljningsmöte och tittar på hur reproduktionen ser ut och har det fötts bra med kalv fortsätter man jaga inlagt planen. Är det tvärtom måste man ta beslut om att dra ner på tilldelningen. Det här borde vara ett krav, annat fall kan fluktuationen bli stor varje år.

Företrädare för Svenska Jägarförbundet menar att statligt ägda skogsbolag och statliga myndigheter som kampanjar mot älgen borde kunna hålla sig till sanningen när det gäller älgbetesskador på skogen.

Enligt Jägarförbundet är inte Sverige längre världens älgtätaste land. I Norge sköt man under senaste jaktsäsongen 3,58 älg per tusen hektar produktiv skogsmark och i Sverige var motsvarande siffror 3,47 älgar, det här visar, enligt Jägarförbundet, att Norge har mer älg än Sverige.

Vi är nu nere i de knappt fyra skadeprocenten som var målet som togs år 2012. För två år sedan låg procentsatsen på 18, säger Peter Monell och avslutar med:

Den älgstam vi nu har ligger på en acceptabel nivå men ska vi ha en hög avkastning måste det finnas älgkor kvar.

På måndag börjar älgjakten i Kinda. Foto: Lars-Göran Bexell
På måndag börjar älgjakten i Kinda. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om