På strejkvakt

Strejk i Kinda. Stängd soptipp, ingen skolmat, ingen skolstädning, stängda dagisavdelningar med mera. På måndagen gick Kommunal-medlemmar strejkvakter runtom i Kinda. Och flera skolor låstes upp av politiker.

"Varför står fröknarna där..?" Barnskötarna Kinna Sandström, Åsa Lindeblad och Atti Lavén stod strejkvakter utanför Smultronställets dagis i Rimforsa.

"Varför står fröknarna där..?" Barnskötarna Kinna Sandström, Åsa Lindeblad och Atti Lavén stod strejkvakter utanför Smultronställets dagis i Rimforsa.

Foto:

Kinda2003-05-27 07:05

På måndagen gick närmare 130 Kommunal-medlemmar ut i strejk i Kinda. Det handlar om personal inom skola och barnomsorg, till exempel barnskötare, lokalvårdare, vaktmästare och måltidspersonal. Storköket på Bäckskolan stängdes helt.
Adlerskogstippen stängdes än en gång efter att ha varit öppen en tid. Det betyder nya problem för sophanteringen. Kommunförrådet i Kisa stängde; det innebär stopp för till exempel gräsklippning och kan innebära svårigheter för torghandeln på fredag.
Äldreomsorgen är dock undantagen från strejken och där jobbar både lokalvårdare, kökspersonal och vaktmästare som vanligt.

Politiker låste upp
På Rimforsa skola går barnskötarna Daniel Johansson, Andreas Johansson och Fredrik Björklund strejkvakter. De berättar att ett 20-tal kommunalare strejkar på Rimforsa skola. Det handlar om barnskötare, städpersonal, kökspersonal och vaktmästare.
- Det känns rätt att strejka, tycker Fredrik Björklund. Men det är larvigt av arbetsgivaren; det är inte så många kronor vi strider för.
Det har varit mycket tal om vem som ska låsa upp skolorna när vaktmästarna strejkar. Nu är det klart att politiker kommer att låsa upp vissa skolor. I måndags låstes Rimforsa skola upp av Helena Granlund (fp) och BUN:s ordförande Solveig Danielson (kd) låste själv upp både Bäckskolan och Stjärneboskolan. De flesta andra skolor låstes som vanligt upp av lärarna. Värgårdsskolan i Kisa har tidlås som sköter sig självt.
På fredag kommer Kommunal att ordna någon form av manifestation på torget i Kisa. Riktigt vad det blir är dock inte klart än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om