På vandring bland torp

Igår eftermiddag anordnade Västra Enebys Torpkommitté torpvandring strax utanför Sommenäs Gård. Torpet Solvarv stod i fokus och Solvarvsängeln Elisabeth som bodde där på mitten av 1700-talet.

Kinda2015-09-14 06:09


Västra Enebys Torpkommitté består av fem personer, bland dessa Göran Djurstedt och Bruno Germundsson som höll i söndagens torpvandring. Varje år håller kommittén en vandring i något av områdena Västra Eneby, Kisa eller Tidersrum. Denna gång hölls den vid torpet Solvarv, utanför Sommenäs. Omkring 30 personer följde med på vandringen.

- Jag kan inte svara på varför andra personer lockas av torpvandringar men jag är intresserad av folklivet och lokalhistorien, säger Göran Djurstedt.

Solvarvsängeln, pigan Elisabeth eller Lisbetta, som hon kallades föddes den 12 januari 1733. Lisbetta predikade under flera års tid i sitt hem, vid torpet Solvarv. Kyrkan, prästerna och konventikelplakatet förbjöd hennes så kallade villoläror, men det stoppade inte stora mängder människor att besöka hennes predikningar.

- Hon skapade en slags magi kring sig. Hela historien om Solvarvsängeln är en märklig historia som inte är så känd i trakten, berättar Göran Djurstedt under vandringen.

Läs hela reportaget i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om