Pampig kröning av 70:e Lucian i Horns kyrka

Det var en pampig och högtidlig ceremoni i Horns kyrka då den 70:e lucian Alice Jonsson kröntes under söndagskvällen.

Det var Gun-Britt Monell som startade traditionen kring Kindalucia, och under Luciakröningen blev hon extra uppmärksammad.

Det var Gun-Britt Monell som startade traditionen kring Kindalucia, och under Luciakröningen blev hon extra uppmärksammad.

Foto:

Kinda2017-12-11 05:45

Då Alice Jonsson nu skulle krönas till den 70:e Kindalucian och Gabriele Petrauskaite till den 60:e Lillucia, så arrangerades detta lite extra av arrangörerna som numera står bakom den traditionella luciahögtiden i kommunen.

De senaste tionde luciorna blev inbjudna för att återuppleva och delta i den stämningsfulla stunden i kyrkan som luciakröningen innebär.

Tända luciakronan

Av dessa tio var det åtta som hade möjlighet att komma. Dessa före detta luciorna var också med och förstärkte sångkören på ett helt fantastiskt sätt, till musik framförd av Horns musikkår i ledning av Roland Sundin.

Kröningsceremonin inleddes av att förra årets lucia, Seema Qvarfordt, gick fram till altaret för att tända ljuset som hon sedan förde tillbaka till årets lucia Alice Jonsson.

Ståtlig högtid

Med detta ljus tändes luciakronan upp innan hela luciatåget skred upp för altargången och intog sina platser inför en fullsatt kyrka.

- Visst är det en ståtlig högtid vi får vara med om idag. Den 70:e Kindalucian står här framför oss tillsammans med den 60 Lillucian, inleder Kallström.

Vackra smycken

Med luciatåget på plats med den imponerande sångkören bakom tillsammans med de duktiga musikerna blev det många njutningsfulla jullåtar som framfördes under kvällen.

Lillucian, Lucian och tärnorna fick även ta emot de vackra smycken som traditionen innebär.

Monell uppmärksammades

Kvällens andakt som innehöll ett tal om lucian som bär fram ljuset och hoppet om framtiden, hölls av Kyrkoherde Magnus Svensson.

Även var grundaren till Kindas lucia, Gun-Britt Monell särskilt inbjuden för att uppmärksammas för det arbete hon lagt ner för detta firande i kommunen under många år. Hon fick ta emot en fin blomma av luciakommitténs representanter på plats, Christina Kallström och Lina Edgar.

Sprida god stämning

- Jag har ju en förkärlek för att lägga Horn till världens metropol. Det var ju också här som allt startade, berättar Monell.

Nu återstår en spännande dag för luciatåget den 13 december då de har äran att sprida en god stämning vart de än kommer.

Morgan Karlsson

2017 års Luciatåg, Lillucian och kören i bakgrunden.
2017 års Luciatåg, Lillucian och kören i bakgrunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om