– Lite grått känns det, men inte nattsvart, säger Kerstin Sjöswärd och syftar till den omtalade, stundande elkrisen.
Hon fortsätter:
– Det här är inget lätt problem som går att lösa på en kvart. Vi har lärt oss att använda elen för mycket. Egentligen är det en pytteliten detalj, men jag tänker på alla små myslampor i fönstren hos folk som inte ens fyller någon viktig funktion.
Per Sjöswärd nickar, tillägger:
– Jag är allergisk mot lampor som står och lyser där de inte behövs.
När december månads elräkning nådde paret Sjöswärd vid årsskiftet fick de en chock, något som vi då rapporterade om. Nu kan ytterligare en kris vänta dem.
– Det är otäckt. Som litenkonsument kan man inte göra någonting åt själva elpriset så det är bara att ta det som det blir, men jag tycker att det är obehagligt, konstaterar Kerstin.
Hon vänder sig mot sin make, frågar honom om han känner oro.
– Nej, men jag kan säga som så att den här tröjan kommer att bli mer använd.
Per ser ner på sin stickade tröja och tillägger:
– Man kanske får sänka värmen med en grad inomhus. Jag tror på det. En liten futtig grad gör väldigt mycket, om man går ner från 21 till 20 grader.
– Ja, producenter av handledsvärmare borde få gyllene tider nu, fyller Kerstin i och ett leende drar i hennes mungipor.
Kommer ni att ändra livsstil på andra sätt inför hösten, för att minska på er elanvändning?
– Egentligen har vi redan effektiviserat så pass här hemma redan att det inte finns mycket mer vi kan bromsa på. Vi har bytt lampor där det har behövts och då har vi valt led-lampor. Solcellerna hade vi redan i vintras och de gör nytta. Jag för noggrann statistik på det och följer upp priserna, men vändpunkten blir ju absolut december, svarar Per.
Kerstin nickar, fyller i:
– Vi är också väldigt noga med att disk- och tvättmaskiner ska vara fulla. Våra ändringar i vår livsstil är inte så stora egentligen, men småsaker är ju också viktiga. Om varje hushåll bara skulle dra ned några procent på sin elanvändning så skulle det betyda mycket.
Det är tydligt att framför allt Per blir upprörd när han pratar om elkrisen.
– Ett tag var vi självförsörjande på el. Nu har det beslutats om att fullt fungerande kärnkraftverk ska läggas ned, innan vi ens utnyttjat dem till fullo.
Hade kärnkraftverk varit en lösning på problemet, tror du?
– Nej, men vi fick el från kärnkraftverken och plötsligt ska vi ta bort och stänga ned dem, utan att ersätta det som tas bort. Behovet finns fortfarande, konsumenterna vill ha sin el. Å andra sidan kan man ju inte hålla på med kärnkraft, för förr eller senare tar uranet slut. Det går inte att gräva fram mer när det inte bildas nytt.
Elfrågan är också aktuell inför valet, menar Kerstin.
– Elförsörjningen är en del av det som jag vill lägga in i mitt val. Man får kolla vad de olika partierna säger och så får man tänka till efter det.
Tidigare har hon aldrig reflekterat över sin elanvändning.
– Egentligen har man ju inte funderat över sådana här saker förrän elpriset blev jättehögt. Innan dess har vi bara ångat på med vår elanvändning.
– Det här blir, för enskilda hushåll, en omställning till hur man gjorde förr, när man släckte lamporna varje gång man gick ut ur ett rum och hängde tvätten ute i stället för att torktumla den, fastslår Per.