De lämnade storstadspulsen – bytte liv på flera plan

Att hushålla med begränsade resurser. Det är Lovisa och Joels mantra. Paret har bytt ut storstadspulsen mot ett liv på landsbygden – och påbörjade samtidigt resan mot ett självhushållande liv, med sitt nystartade företag som grund.

Lovisa och Joel bytte livet i stan mot ett lugnare liv på landet. Där startade de eget företag, slutade jobba heltid och påbörjade ett liv mot självhushållning.

Lovisa och Joel bytte livet i stan mot ett lugnare liv på landet. Där startade de eget företag, slutade jobba heltid och påbörjade ett liv mot självhushållning.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-04-26 19:00

Minimala utgifter och billiga vanor är vardag för Lovisa Bergström och Joel Ek. 1 500 kronor i månaden är deras ungefärliga budget för mat. Men, inte går de hungriga för det – deras trädgårdsland är nämligen fulla av lök, rotfrukter och andra smaskigheter.

– Vi vill leva billigt. Ett mål med att flytta hit var att ingen av oss skulle behöva ha ett heltidsjobb, utan att vi skulle kunna leva ganska enkelt och få loss mer tid, berättar Lovisa.

undefined
Lovisa ser över tomatplantorna.

Hon och Joel har precis visat vägen till altanen, där vi slår oss ned. Vårsolen värmer mot husfasaden. I 1800-talsvillan utanför Björkfors arbetar de båda, inom företaget Ryda Form & Funktion.

Det var vid årsskiftet 2020/2021 som Lovisa, utbildad grafisk formgivare och textkommunikatör, drog igång företaget, som då hette Ryda Form. Joel, som har flera års erfarenhet som mjukvaruutvecklare på bland annat Spotify i bagaget, anslöt till företag ungefär ett halvår senare. Då adderades ordet "funktion" till företagsnamnet.

Men, låt oss återkomma till företaget.

undefined
"Det känns bra att satsa på en tillvaro som man orkar med hela livet, så att man aldrig riktigt behöver gå i pension utan lägger sig på en hållbar nivå som alltid fungerar", säger Joel. Här står han framför huset där han och Lovisa både bor och arbetar.

Sina vuxna liv både Lovisa och Joel främst spenderat i centrala Stockholm och Norrköping. Villan i Ryda tillträdde de under sommaren 2020. Tanken var att huset skulle få agera sommarställe, men pandemin gav nya infallsvinklar och ganska snart valde paret att flytta dit permanent.

– Form och webb, som vi alltid jobbat med, känns som väldigt storstadsspecifika jobb. Sedan kom pandemin och helt plötsligt blev det naturligt att ha distansmöten med en kund i Göteborg. Det spelar ingen roll att jag sitter i Ryda, Östergötland, säger Lovisa.

undefined
Lovisa och Joel handlar mycket lite från affären. Den mesta maten som de äter odlar de själva. "Vi följer inga exakta inköpslistor eller recept, utan vi vänder på det. Kollar vad vi har och vad vi kan göra med det", berättar Lovisa.

För paret är det viktigt med ett hållbart liv. Genom sitt lugna liv på landet med deltidsjobb och odling vill de visa på hur en hållbar tillvaro kan se ut.

– Jag har tidigare varit den här hållbarhetspersonen som gått med plakat som säger att "vi måste rädda världen nu". Med tiden har jag insett att man kan leda hästen till vattnet, men inte tvinga den att dricka. Vi får väl helt enkelt visa själv på att det går att leva på ett annat sätt, snarare än att försöka övertala någon annan om att vi alla måste göra det, säger Lovisa.

– Man får vara den förändring som man själv vill se, fyller Joel i.

Han syftar då till både klimatet och att fatta banbrytande beslut.

– Det är väldigt mycket synlighet kring att göra de förväntade valen och att satsa på sin karriär. Det är kul att vara inspirationen som visar att det går att göra annorlunda.

undefined
"Vi äter det som vi får tag på beroende på den säsong som råder. Vi har avsagt oss lyxen att bestämma. I februari är jag lite trött på potatis, men det funkar", berättar Joel.

En vanlig fråga som paret får när de berättar om sitt liv gäller pensionen.

– Folk säger att "tänk på pensionen", men tänk på livet?! Vi vet ju bara om det som vi har just nu, säger Lovisa.

Redan för ett antal år sedan, när paret fortfarande bodde i Stockholm, gjorde hon ett val som tycktes förbrylla många. Hon började utbilda sig till förskollärare – och gick på så sätt ner i lön.

– Chefen i Stockholm kunde inte för sitt liv begripa varför jag skulle byta bransch och gå ner i lön. Jag förstår att vissa resonerar så, men jag gör inte det. Det är inget fel på den där bubblan, men jag passade inte där så jag valde att flytta på mig. Jag ville hitta min egna bubbla.

Har du hittat din bubbla nu?

– Jag tror det. Ett liv av att förbrylla människor i min närhet har lett till att jag har hamnat här.

undefined
Att kunna öppna frysen och plocka fram egenodlade råvaror är en lyx, menar Lovisa. "Det är härligt", säger hon.

Så, låt oss återgå till företaget. Starten av Ryda Form & Funktion grundade sig i en saknad av jobbet som grafisk formgivare.

– Jag började tröttna på att bara vara förskollärare, jag saknade min bakgrund som grafisk formgivare. Jag har aldrig sett på mig själv som en företagartyp, men tänkte att "vad sjutton, hur svårt kan det vara?". Jag hoppade i bassängen på den djupa änden och hoppades att jag skulle lära mig att simma – och det har gått ganska bra hittills.

Till skillnad från Lovisa, som än i dag arbetar deltid som förskollärare, jobbar Joel enbart inom den enskilda firman. I alla fall om termen "arbete" måste generera lön. Han jobbar nämligen ideellt också.

– Som inkomstbringande verksamhet är det firman som jag jobbar med, men sedan jobbar jag också mycket med att framställa program och komponenter som jag tror att andra kan ha nytta av. De ger jag bort gratis. Det kan vara certifikathanteringar, webbservrar och databaser.

undefined
"Vi har aldrig tänkt att vår firma ska växa och bli något gigantiskt som ger oss rikedom och låter oss leva i överflöd. Det är helt ointressant för oss", säger Joel.

Paret beskriver att de inte är speciellt företagsamma.

– Vi motiveras inte av pengar, utan av att ha en viktig funktion. Hela idén med firman är att den ska täcka våra grundläggande ekonomiska behov. Vi vill kunna leva, men inte mer än så, säger Joel.

Att gå ner i lön har därför aldrig känts som en uppoffring.

– Visst, jag tjänar lite mindre än vad mina branschkollegor i Stockholm gör, men vi lever så pass mycket billigare nu att det kompenserar mer än väl, trots att vi måste åka bil ganska långt och bensinpriserna är dyra. Vi har mer kvar ändå och kan därför gå ner i arbetstid, säger Lovisa.

undefined
Vårsolen värmer och trädgårdslandet behöver mycket vatten.

På kort tid har paret lyckats starta ett nytt liv – med deltidsjobb i stället för heltidsjobb, sam- och självhushållning i stället för storhandling i affär, lugn i stället för storstadspuls...

– Ibland vill jag ringa mig själv för fem år sedan och berätta vad jag håller på med just nu, säger Lovisa.

Hur hade ditt jag för fem år sedan reagerat?

– "Äntligen!", skrattar hon, fortsätter:

– Jag har alltid haft den här klichéartade drömmen att kunna gå ut barfota på gräsmattan och odla mina egna morötter.

Nedanför trädgården finns en plöjd åker som ska bli gemensam potatisodling för några grannar i Björkfors. Tillsammans med en liten matförening i Rimforsa håller Lovisa och Joel också på att bygga en hönsgård till de höns som föreningen tillsammans äger.”

undefined
"När pandemin slog till både bodde och jobbade vi i Norrköping", berättar Joel. Några månader senare flyttade paret till huset i Ryda på heltid, då distansarbetet fungerade så pass bra.

Det är tydligt att Lovisa och Joel har hittat sin plats.

– Jag kunde slänga min bettskena när vi flyttade hit. Det talar sitt egna språk på något sätt. Jag skaffade den när vi bodde i Stockholm för att jag gnisslade tänderna om nätterna av stress. Att jag inte behöver den längre blev ett tecken på att vi sover gott här, berättar Lovisa leende.

Nu hoppas paret på att hitta likasinnade, som resonerar som dem och kan ge nya infallsvinklar. Där har Lovisas Instagram-konto redan varit till hjälp.

– Det kommer faktiskt ett par nu i helgen som jag lärt känna via Instagram. De är också utflyttade från storstaden, berättar hon.

Kontot, "rimliglevnadsstandard", handlar om självhushållning.

– Det är en kärna i allt det som vi försöker göra. Vad är en rimlig levnadsstandard? Vi vill besvara den frågan.

undefined
I köket finns en hylla med böcker, däribland en bok med tips för "modern självhushållning".
När Lovisa och Joel får frågan hur de hade mått om de inte hade valt att byta liv så är de överens: inte bra. "Hade vi levt i en lägenhet hela pandemin med all ekonomisk oro som kommer nu med räntor och så, då hade vi nog inte mått så jättebra", konstaterar Joel.
När Lovisa och Joel får frågan hur de hade mått om de inte hade valt att byta liv så är de överens: inte bra. "Hade vi levt i en lägenhet hela pandemin med all ekonomisk oro som kommer nu med räntor och så, då hade vi nog inte mått så jättebra", konstaterar Joel.
Kort om Lovisa och Joel

Ålder: Lovisa 35 och Joel 38.

Bor: I Ryda utanför Björkfors.

Från: Lovisa är född och uppvuxen i Västmanland och Joel på Västkusten. Många år har därefter spenderats i Norrköping, sedermera Stockholm och därefter Norrköping igen.

Gör: Lovisa arbetar deltid som förskollärare i Rimforsa och är egenföretagare. Joel arbetar ideellt samt inom den egna firman. Paret pysslar också med självhushållning.

Instagram: @rimliglevnadsstandard och @rydaform

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!