Detta trots att det inte gjordes på det viset förvaltningen och nämnden till en början informerade om; nämligen att maskiner och utrustning skulle erbjudas den som bjöd mest, till hugade Kindaspekulantar, eller andra intresserade.
Allhamra fick en kort smekmånad, innan det varslades om fullständig nedläggning. Det var den 30 november 2016 Eva Holm klippte bandet och därmed invigde återcertifieringen av satsningen Teknikcollage Allhamra.
-Här är alla vinnare, sade hon med bandet föll på verkstadsgolvet, skolan, kommunen och företagen.
Ulf Johansson, (S), då vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och nu ordförande i bildningsnämnden höll med:
-Teknikcollage är en angelägenhet för välfärden.
Information
Med argumentet att Kinda skulle spara en miljon kronor per år, bara för hyror och städning, motiverade Eva Holm i mars 2017 förslaget att lägga ned hela verksamheten.
Ännu viktigare för de bådas kortvariga vurm var väl ändå det faktum, att det har varit mycket svårt att locka elever till skolan. Och utan elever är det svårt att bedriva en fruktsam utbildning.
När facknämnden under vårterminen 2017 ändå tog beslut om nedläggning så var det med informationen att det Kindaborna investerat igenom skattsedeln, det vill säga alla maskiner, verktyg och utrustning, skulle gå tillbaka så tillvida att alla skulle få chansen att köpa alltihop på ett bräde, eller delar därav.
Men så blev det inte.
Istället uppdrogs åt en extern konsult att göra en värdering av utrustningen.
-Vi bestämde oss för att istället först vända oss till vår egen teknik- och driftavdelning och erbjuda dem att hämta vad de ville ha. Därefter gjordes en värdering av en extern och kunnig värderingsperson, säger Eva Holm.
Teknik och drift hade nytta av en del verktyg, någon svetsutrustning och någon svarv. I övrigt hamnade möbler i annan kommunal verksamhet.
Interkommunalt
Efter detta vidtog nya förhandlingar med Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping om köp av all återstående utrustning. Samt att ALG förband sig tömma lokalerna fullständigt, montera ner alla elkablar och tömma dem.
ALG:s ursprunglig bud för alltihop var 1,1 miljoner kronor. Värderingen visade 1,6 och det slutliga priset blev 1 350 000 kronor.
Så allt skedde "enligt boken" med upphandling av såväl konsulttjänst för värdering, som försäljning av utrustningen.
-När det gäller värderingen så sköttes den av nämnden med extern hjälp utan någon kostnad. När det gäller försäljningen så krävs det inte, eftersom det rör sig om en interkommunal försäljning.