Påtagligt nöjd bankchef inför politikerna: "Största ökningen någonsin"

Det var väldigt många, och framför allt väldigt positiva siffror, som redovisades Kinda kommunfullmäktige, när Kinda-Ydre Sparbank höll sin sedvanliga information vid det senaste sammanträdet. - Det är ju särskilt trevligt att kunna stå här när vi just har upplevt det bästa året någon i bankens historia, om vi bland annat ser till affärsvolymökningen.

VD Johan Widerström, Kinda-Ydre Sparbank, berättade om bankens utveckling inför politikerna i Kinda kommunfullmäktige.

VD Johan Widerström, Kinda-Ydre Sparbank, berättade om bankens utveckling inför politikerna i Kinda kommunfullmäktige.

Foto:

Kinda2017-04-04 15:00

Kinda-Ydre Sparbank är en av 59 Sparbanker i Sverige med totalt 220 kontor. Banken har ett samarbete med Swedbank, men VD Johan Widerström betonade att det rör sig om just ett samarbete, så han vill inte att de olika bankerna ska blandas ihop.

Organisationen vid Kinda-Ydre Sparbank omfattar fyra kontor, med huvudanläggning i Kisa, och kontor i Rimforsa, Österbymo och Horn. Sparbanken är en egen assiationsform, där banken äger sig själv.

Den har med andra ord inga enskilda ägare och därmed inga enskilda personer som kräver årlig vinstutdelning. Vi kan konstatera att den vinst banken gör stannar inom bankvalvet, och därmed kommer banken, anställda och kunderna oavkortat till del.

Det är Sparbankslagen som stipulerar hur banken ska skötas och drivas.

-Det gör ändå att vi kan använda en del av vinsten till samhällsnyttiga insatser, vilket har skett inte minst i samband med bankens 160-årsfirande.

-Sparbankerna bildades en gång på 1800-talet "för att vanligt folk skulle ha tillgång till en bank", berättade Johan Wiederström.

Kinda-Ydre Sparbank har 32 huvudmän varav 10 utses från Kinda, 5 från Ydre och 1 från Linköpings kommun. Övriga 16 utses sedan av de här första geografiskt valda och i samband med stämman.

Nollstrecket

Banken har en hel del att tänka på för att bedriva sin verksamhet på ett effektivt sätt. En sak som ägnats många krafter är att det varit en så kallade negativ styrränta under två års tid.

-Ja, vi blev påverkade av många olika saker under förra året, men detta med minusräntan var det som påverkade oss mest, berättar Johan Widerström. Det är annorlunda, oförsägbart och spännande.

Som vi andra i samhället sitter och väntar på SM-finalen i hockey, på om huruvida Bob Dylan ska acceptera att prisas, om på Valborgsmässofirandet, så sitter alla Sveriges landets bankfolk med ett enda datum för ögonen; den 27 april.

Det är nämligen då Riksbanken, den Svenska centralbanken, meddelar besked om reporänta nästa gång. Styrräntan har varit negativ i två år nu, och den så kallade marknaden, jobbar efter prognosen att minusräntan kommer att nå upp till nollstrecket först till sommaren 2019.

-När vi får överskott i banken och ska placera dessa pengar vidare, så får vi betala för det. Det påverkar givetvis får ekonomi på banken. Men samtidigt är det ju bra för våra låntagare. Men minusräntan kostar ändå och man kan ju fråga sig vem det är som betalar i slutändan.

Fler invånare

Johan Widerströms resonemang backas upp genom att marknaden i Sverige inte går riktigt lika bra som tidigare. Andra viktiga saker som har varit och är, på tapeten, är bankskatterna. De blev visserligen bara ett hot, men istället kanske det kommer en bankavgift istället.

-Bankskatterna hade inte varit bra för oss som verkar i glest befolkade delar av landet. Vi har en hög personaltäthet i förhållande till antalet kunder.

Han har även tankar kring befolkningsutvecklingen i Sverige och i vår region.

-Sverige har ökat med drygt 17 procent på tio år. Ydre har gått bakåt ungefär lika mycket och även Kinda har minskat. Samtidigt har Linköping ökat kraftigt och vårt område sträcker sig även till de södra delarna av Linköping.

Han noterade dock att de senaste siffrorna beträffande befolkningsutvecklingen i Kinda, visade en bruten trend. Mot det positiva.

-Jag vill ändå säga att vi inte har det så besvärligt i våra kommuner, jämfört med situationen på många andra håll i landet. Det är ju positivt.

Sammanfattningsvis kan sägas att det är en större utmaning att driva en bank som verkar i huvudsak på landsbygden, än en bank som finns i stora städer.

Bästa året

När det gäller Kinda-Ydre Sparbank specifikt så kan Johan Widerström och hans personal se tillbaka på fyra år av bra affärsvolymökningar. Det är alltså detsamma som summan av sparade medel och summan av utgående medel till bankens kunder.

-Ja, det har varit en bra tillväxt och bra resultat flera år på raken.

Vi kan notera att det Johan Widerström tycker är en bra tillväxt i själva verket är bättre än bra. Affärsvolymen har ökat med 42,95 procent om vi jämför siffrorna för 2010 med 2016, eller 4,9 miljarder kronor år 2010 och drygt 7 miljarder år 2016.

-Tillväxten 2016 är den största någonsin i bankens historia och vi ökade från 6,3 miljarder i början av året till dryg 7 miljarder vid årsskiftet 2016 till 2017.

Värt att notera är att det fortsatt på samma sätt under de två månader i år som banken kan redovisa, och affärsvolymen låg i slutet av februari på 7 239 000 000 kronor.

Resultatmässigt redovisar Kinda-Ydre Sparbank ett plusresultat på 29 miljoner kronor för 2016. Det är ett något sämre resultat än tidigare.

-Men ändå väldigt bra. Och då ska vi veta att det varit ett år med minusränta. Och väver vi i resultatet in volymökningen så är jag riktigt nöjd, avslutar Johan Widerström.

En sak till bara, Widerström, hur är det nu med den brännande frågan om kontanterna?

-Ja, kontanthanteringen har gått ner kraftigt. Av den anledningen har vi koncentrerat den till vissa tider där vi upplever att den tjänsten är mest efterfrågad. Vissa dagar i veckan i Rimforsa och Österbymo, alla dagar i Kisa.

Men han säger att i takt med samhällsutvecklingen, så kan det mycket väl hända att den personalresurser istället används till rådgivning, och som hjälp för kunderna att själva hantera de tekniska alternativen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om