Pelle - en eldsjäl i Kindanatten

Han vill hjälpa ungdomar och jobbar för ett bättre samhälle. Kinda-Posten har träffat Pelle Lundström och bland annat pratat om hans kriminella förflutna, situationen i Kinda och behovet av fler nattvandrare.

Foto:

Kinda2007-08-02 07:09

Ni har förmodligen sett dem.
I sina gula jackor brukar nattvandrarna komma när det vankas större fester i Kinda. Allt för att fungera som vänner till ungdomarna och hjälpa till när det behövs.
39-årige Pelle Lundström drog i gång den här verksamheten och har i dag ett 30-tal föräldrar som hjälper till. Men för att förstå hans engagemang drar vi tillbaka klockan lite. Till mitten av 80-talet...
Pelle Lundström var då en vilsen tonåring i Kisa.
Han struntade i skolan och betraktades av de flesta som en "värsting".
- Jag gjorde inbrott, höll på med skadegörelse och var stökig, minns Pelle som även fick avtjäna två kortare fängelsestraff i ung ålder.
Efter den andra vistelsen bakom galler började han att fundera.
- Jag minns att fängelsevakten sa till mig att "vi ses snart igen". Då kände jag att livet behövde vända för mig.
Sagt och gjort.
Han flyttade till Linköping och startade så småningom en egen målarfirma.
Nu har det gått nästan 20 år sedan dess. I dag är Rimforsabon Pelle Lundström en lycklig trebarnspappa med fritidsledare som yrke.
Men vägen "tillbaka" har varit lång och svår på grund av hans vilda ungdomsår.
I maj förra året drog han i gång nattvandringen i Rimforsa.
- Jag tyckte att det behövdes. Jag vet själv hur knepigt det kan vara när man får härja fritt. Det är lätt för ungdomar att hamna fel om de får för stort spelutrymme, säger Pelle.
Så det senaste året har han tillsammans med ett 30-tal föräldrar agerat nattvandrare.
Vad är eran uppgift?
- Att bara finnas där på gatorna under kvälls- och nattid. Att prata med ungdomarna och hjälpa till om det behövs. Det kan handla om att skjutsa hem ungdomar som har blivit för fulla. Men vi är absolut inga poliser, understryker han.
Hur bemöts ni av ungdomarna?
- Det är mest positiva reaktioner. De flesta tycker om att vi bryr oss.
Vandringarna sker under speciella helger och är helt ideellt. I Rimforsa finns det drygt 20 aktiva föräldrar. I Kisa, där Claes Stridh är ansvarig, är samma siffra tio.
Med andra ord är det 30 nattvandrare som försöker få bort stökigheterna från Kindas gator.
- Hittills är jag mycket nöjd med vad vi gjort. Vi har byggt broar mellan ungdomarna och vuxenvärlden, säger Pelle Lundström.
Han tillägger snabbt:
- Men just nu är vi alldeles för få. Vi behöver bli minst tre gånger så många nattvandrare i framtiden. Förhoppningsvis kan fler föräldrar få upp ögonen för det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!