Pelle har fotograferat skolelever i 25 år

I 25 år har Per Svensson Borrud fotat skolelever. Ja, det finns Kindabor som han fotat från två års ålder upp till 19. Totalt handlar det om cirka 50 000 bilder. Per år! - Och det blir nog roligare och roligare för varje år, säger Pelle.

Per Svensson Borrud har fotat skolbarn sen 1984. Och han tänker fortsätta många år än.

Per Svensson Borrud har fotat skolbarn sen 1984. Och han tänker fortsätta många år än.

Foto:

Kinda2009-10-02 06:36


Det var en slump som förde Pelle in på skolfotograferandet.
- Vi tog en teaterresa till Göteborg 1984, berättar han. På samma resa var det en kille som var distriktschef för ett skolfotoföretag. Vi började prata och så blev det så.

Ingen nybörjare
Då var Pelle långt ifrån någon nybörjare. Fotat hade han gjort från 15 års ålder och hade egen affär sen 1982.
Fast egentligen har han en utbildning till byggnadsingenjör i botten. Och i flera år jobbade han som lärarvikarie på skolorna i Kinda och Ydre. Det var en erfarenhet som kom bra till pass nu.

"Väldigt nervös"
Han körde igång direkt hösten 1984.
- Jag var ju väldigt nervös först. Det går inte en dag utan att något händer. Det där med att ta människor är svårt, man har kanske en minut på sig att ta ett bra porträtt.
Sen har det rullat på. Numera jobbar han fyra månader varje höst plus några veckor på vårarna. Vanliga skolfoton tas på hösten. På våren kan det handla om dagis eller studentbilder. Plus framsidor till skolkataloger som tas då för att hinna tryckas under sommaren.
Mest handlar det om skolor i Östergötland och norra Småland men det händer att det blir en utflykt till andra platser. I fjol var han till exempel en vecka i Alingsås.
Hur många bilder har du tagit?
- Säg att jag fotar motsvarande Kindas befolkning varje höst. Det blir 50 000 bilder eller nåt sånt. Varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om