Pengaregn över föreningarna – får dela på 300 000

16 föreningar i Kinda får dela på 300 000 kronor. Pengarna delas ut från Birgersonska stipendiefonden. "Alla sökande i år fick minst 50 procent av vad de sökt", säger Johan Sandell, kommunsekreterare.

Johan Sandell är kommunsekreterare på Kinda kommun och är en av personerna som arbetat med att ta hand om ansökningarna från föreningarna.

Johan Sandell är kommunsekreterare på Kinda kommun och är en av personerna som arbetat med att ta hand om ansökningarna från föreningarna.

Foto: kollage: Dennis Petersson/TT

Kinda2022-04-21 21:00

Johan Sandell är kommunsekreterare och är en av personerna som hanterat ansökningarna. I år är det 16 föreningar som sökt och beviljats medel.

Oftast kommer det enligt honom in ansökningar om mer medel än vad kommunen har möjlighet att fördela. Så var läget även i år.

– Alla sökande i år fick minst 50 procent av vad de sökt, i vissa fall 70 procent. Det är lite beroende på hur väl de uppfyllde fondens kriterier vad gäller ungdomsändamål, säger Johan Sandell.

Kommunen har tidigare beslutat att pengarna företrädesvis ska gå till föreningar inom kultur- och fritidsområdet som bedriver barn- ungdomsverksamhet eller som på annat sätt bidrar med kollektiv nytta.

Enligt Johan Sandell är berörda föreningar meddelade och pengarna väntas komma in på deras konton under veckan.

Pengar delas ut ur fonden varje år och enligt Johan Sandell är det avkastningen från den mark som fonden äger och placerat kapital som gör att kommunen kan dela ut pengar.

Enligt Johan Sandell är bidrag från fonden en viktig del av finansieringen av föreningarnas verksamhet.

Birgersonska fonden bildades år 1900. Johan Sandell säger att han tycker att man bör uppmärksamma den generösa gåva till bygden som fonden innebär.

– För många föreningar är bidrag från Birgersonska stipendiefonden en viktig del för att finansiera föreningens verksamhet.

Arkivbild: Johan Sandell är kommunsekreterare på Kinda kommun.
Arkivbild: Johan Sandell är kommunsekreterare på Kinda kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!