Pensionärer rasar mot jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdraget ger lägre skatt på arbetsinkomster. Men det gäller inte för pensioner. Nu protesterar pensionärsorganisationerna högljutt. - Jag ser ingen rättvisa i det, säger Egon Staaf i Kisa PRO. Själv "förlorar" han och hustrun Siri cirka 1 500 kronor i månaden på systemet.

Kinda2009-05-12 06:35

Jobbskatteavdraget infördes av den borgerliga regeringen 2007. Det handlar egentligen inte om ett avdrag utan om en skattereduktion på arbetsinkomster.
Regeringen ser det som en del av "arbetslinjen" och menar att det ska löna sig mer att jobba. Därför gäller inte jobbskatteavdraget till exempel sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa, aktivitetsstöd eller pensioner.

"Uppskjuten lön"
Orättvist tycker PRO, SPF med flera pensionärsorganisationer. Deras grundinställning är att pension är uppskjuten lön. Lön och pension ska alltså beskattas lika.
En som reagerar starkt är Kisa PRO:s ordförande Egon Staaf.
- Jag har egentligen ingenting emot jobbskattavdraget bara alla får del av det, säger Staaf. Men jag ser ingen rättvisa i det. Pension är ju pengar som vi tjänat in tidigare.

Ett exempel
Staaf tar sig själv som exempel. Han har jobbat som polis och har cirka 18 000 kronor i månaden i pension före skatt.
- Så jag klagar inte, påpekar Staaf. Jag har en bra pension.
Egons hustru Siri har jobbat deltid som undersköterska. Hon har en pension på cirka 10 000 kronor. Totalt har alltså paret 28 000 kronor före skatt.

1 500 mindre
Med jobbskatteavdraget "förlorar" paret omkring 1 500 kronor i månaden jämfört med de som har arbetsinkomster. Orimligt, tycker Egon Staaf.
- I Norge betalar pensionärerna mindre skatt än andra, säger Staaf som själv har släkt i Norge. Vi är det enda land där pensionärer beskattas mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om