Per Jensen - numera riksspelman

Varje år sedan 1930-talet spelar under en vecka cirka 100 personer upp tre låtar vardera för en jury, juryn är oerhört kunnig och kan det mesta inom folkmusiken. Om juryn sedan anser en vara tillräckligt kunnig får man en bemärkelse. I Opphem utanför Rimforsa bor Per Jensen och hans son Axel Jensen som båda fick fina bemärkelser i årets uppspelning.

Per Jensen med sin säckpipa i handen och silvermärket på tröjan.

Per Jensen med sin säckpipa i handen och silvermärket på tröjan.

Foto:

Kinda2013-06-27 06:51


Per Jensen från Opphem fick för några veckor sedan silvermärket på uppspelningen i Uppland. Uppspelningen cirkulerar varje år och i år var den på folkmusikinstitutet i Tobo. Per fick spela upp tre låtar och valde att spela låtar från Östergötland och norra Småland. Även sonen Axel spelade tre låtar från Östergötland, varav två var från Kinda. Den 11 juni var det dags för uppspelningen och det gick bra, både för Axel och hans pappa.

Fina bemärkelser
Axel, som spelar fiol, fick bronsmärket, vilket betyder att juryn tycker det ser lovande ut och att man är på gång. Per fick i år silvermärket och i och med det kan han numera kalla sig riksspelman. Det är en lång väg till silvermärket och man måste vara mycket skicklig. Det var på riksspelmansstämman några dagar senare de fick ta emot sina bemärkelser och de som blivit spelmän fick spela upp för ett 100-tal personer.
- Det gick väldigt bra.
Hur firade du det?
- Jag jublade och spelade extra mycket, säger Per.
Hur länge har du förberett dig?
- Ja det är väl runt 30 år, så länge jag har spelat. Alla som håller på med folkmusik drömmer om att få bemärkelsen någon gång.
Men det är långt ifrån alla som får det, runt tio personer per år blir riksspelmän.
Det finns även ett guldmärke berättar Per men det är inget man kan kvalificera sig för utan är bara ett urval som juryn gör. Det var med säckpipa Per fick sin bemärkelse. Han har spelat svensk säckpipa sedan han var 20 år gammal.
- Säckpipa är ett väldigt häftigt instrument, och fast folk oftast inte vet om det är det en urgammal svensk tradition med säckpippa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om