- Det är många som är sjuka under vintertid, därav förändras schemat ofta och det finns inte tillräckligt med resurspersonal som täcker upp för ordinarie personal. När schemat läggs är tanken att personalen arbetar ungefär varannan helg, men under de senaste månaderna har det skett att man fått arbeta fyra helger i rad.
Att man som personal måste förändra sina arbetstider på kort varsel skapar en viss oro inom arbetsgruppen.
- I princip alla inom personal upplever samma sak. Man känner sig sällan ledig och det är svårt att planera sin fritid, men jag tror att det kommer att bli bättre. Inför sommarens ledigheter finns det semestervikarier som täcker upp för ordinarie personal, så jag har en positiv syn på framtiden.
Det finns många röster som har gjort sig hörda angående omsorgen i Kinda, verksamheten har periodvis upplevt kritik eftersom personal inom vården, främst äldreomsorgen, måste arbeta mycket utöver ordinarie tider eller förändra arbetstider inom kort varsel.
Förvaltningschefen Joachim Samuelsson ge sin syn på dagens verksamhet.
- Vi har en god verksamhet med en duktig personalstyrka som får boendena att gå runt. Det är sjukfrånvaron kombinerat med ledigheter som bidrar till att nuvarande medarbetare måste vara flexibla och ändra sina arbetstider, alternativt jobba mer än ordinarie åtagna arbetstimmar, berättar Joachim Samuelsson.
Tanken är att vårdens resurspool ska lyckas täcka upp för den ordinarie personal som inte kan arbeta, ett system som dock upplevt vissa brister till följd av personalbrist.
- Resursen tillhandahåller för få vikarier för att kunna täcka upp för alla verksamheter dagligen, ett problem som måste rättas till. Som resurs måste man vara flexibel och kunna arbeta på kort varsel. För vissa personer är det inte särskilt attraktivt att arbeta på ett sådant vis, vilket medför svårigheter i att hitta medarbetare, säger Samuelsson.
Nyligen tecknande man dock ett nytt avtal, vilket innebär ett ekonomiskt tillägg till resursens medarbetare.
- För en del medarbetare inom resursen så kan mer pengar locka lite extra och vi hoppas att detta medför en mer attraktiv tjänst, berättar Samuelsson.
Kommunen upplever idag en kraftig brist bland undersköterskor, ett problem som nyligen stigit till ytan.
- Vi upplever problem inom vården och främst inom äldreomsorgen. Det är svårt att hitta nya medarbetare inom vården, både bland sjuksköterskor, verksamhetschefer och främst undersköterskor. Bristen på undersköterskor är ett nytt problem, för några år sedan såg situationen annorlunda ut och det har varit omöjligt att förutspå dagens personalbrist bland undersköterskor.
Socialnämnden och förvaltningschefen Joachim Samuelsson har upplevt en viss kritik genom åren.
- Dialoger har förts med både fackliga organisationer och arbetsgrupper, som riktat en viss kritik angående arbetsmiljön inom omsorgen.
Läs mer i onsdagens papperstidning
Personalbrist på kommunens äldreboenden
Bristen på personal inom vårdyrket har varit påtaglig under den senaste tiden, något som skapar oro och obalans inom vården och äldreomsorgen. Vår tidning har träffat en medarbetare på en av Kinda kommuns omsorgsavdelningar som förmedlar sin syn på dagens arbetssituation.
Förvaltningschef Joachim Samuelsson. Foto: Jonas Saint Cyr
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!