Pinnarp till salu - i Holland

När Dennis och Annika Seegers med familj nu väljer att lägga ut Pinnarp Camping till försäljning så sker det via via en holländsk mäklare och med faktauppgiften att verksamheten omfattar en privat sandstrand "utan någon kommunal inblandning". Och prislappen är 5,2 miljoner kronor, att jämföra med förvärvspriset 2011 på 2,4 miljoner. -Om jag har någon intressent? Vilken annons? Jag vet inte vad du talar om och jag vill inte bli störd igen, kommenterar Annika Seegers, Pinnarp Camping.

Pinnarp Camping ligger ute för försäljning på flera holländska sidor, varav detta är en.

Pinnarp Camping ligger ute för försäljning på flera holländska sidor, varav detta är en.

Foto:

Kinda2017-12-28 05:50

Alla turbulens kring Pinnarp strax utanför Kisa kan vara på väg mot en naturlig lösning. Sedan en tid tillbaka ligger campinganläggning ute till försäljning i Nederländerna.

Prospektet som når den holländska marknaden beskriver en välskött och renoverad campinganläggning i ett kuperat skogslandskap utanför tätortsbebyggelse.

Femårigt projekt

I annonsen talas det om att campingen varit i dåligt skick men att den successivt renoverats under 5-6 års tid. Den har fått en komplett sanitär anläggning, byggnaderna har fått nya tak och "till campingen hör en privat sandstrand där det inte finns någon kommunal inblandning".

Priset är nyckelfärdigt inklusive receptions- och servicebyggnad inklusive alla inventarier. Säljaren öppnar i annonsen även för andra affärslösningar, förutom köp av hela anläggningen, exempelvis med möjlighet till köp av marken senare. Marken uppges till 4 ha campingplats och 4 ha vatten.

Säljarna informerar om att projektet hela tiden varit femårigt och att det nu är dags att gå vidare med ett nytt projekt.

Hade inte sålt

En av alla som reagerat på situationen vid Pinnarp, är förra ägaren Bert Lock som nu tillsammans med sin fru och tre barn driver Långasjönäs Camping och Stugby utanför Karlshamn i Blekinge.

-Det är jättetråkigt att det blivit så här i Kisa. Om jag vetat detta innan, hade jag aldrig sålt till paret Seegers. Men det är alltid lätt att vara efterklok.

Han menar att det långvariga bråket vid Pinnarp camping har fått negativa konsekvenser även för honom och andra holländare i Sverige.

-Det är så många som 30 holländare som driver campingplatser eller turistanläggningar runt om i Sverige - och jag har varit i kontakt med de flesta av dem och de uppger att det är tråkigt. Vi menar att det är viktigt att bygga upp en bra relation inte bara till våra campinggäster, från Sverige och från utlandet - utan även med lokalbefolkningen och med hemkommunen.

Ett högt pris

Bert Lock berättar att han "på sin tid" hade ett bra samarbete med turistbyrån i Kinda och att de bland annat samarbetade för att locka holländska turister till östgötaidyllen.

-Jag upplever oss alla inom den här branschen som hårt arbetande människor, som är respekterade och vill skapa en bra service. Därför känns det inte bra när sådana här långvariga bråk inträffar.

Han förklarar att han köpte Pinnarp Camping för 1,3 miljoner år 2008 och han sålde det för 2,4 miljoner år 2011. Han är medveten om att det sedan dess har kostats på en del, men ser ändå begärt pris på 5,2 miljoner kronor som mycket högt.

-Situationen i Holland har ändrats. Det går inte längre att sälja sin fastighet där nere och göra en stor vinst som sedan kan användas för en nystart i Sverige. Men det har ju inte jag med att göra, säljaren får ju begära vad den vill.

Naturen lockar

Bert Lock berättar att hans nuvarande anläggning har utvecklats bra. Han har dubblat antalet besökare sedan han tillträdde som ägare för fem år sedan. Omsättningen i Blekinge ligger på 4,3 miljoner kronor och antalet campingplatser är ungefär detsamma som i Pinnarp, cirka 100.

-Men här har vi dessutom 53 övernattningsstugor. Det är jag och min fru som jobbar här året runt, plus två vaktmästare. Dessutom har vi ett 10-tal säsongsanställda.

Så det är inte läge att försöka köpa tillbaka Pinnarp?

-Nej, det krävs mycket energi och arbete och vi har nog att göra här. Men det kan nog finnas någon annan holländare som är intresserad. Det är naturen i Sverige som lockar, plus det faktum att det bara är hälften så många invånare i Sverige, fast på tiodubbla ytan.

Alf Wesik

En bild från en folktom sandstrand vid Pinnarp, från i somras. Foto: Lars-Göran Bexell.
En bild från en folktom sandstrand vid Pinnarp, från i somras. Foto: Lars-Göran Bexell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om