Planerna för närvärme har slocknat

Det ser inte ut att bli någon närvärme i Horn. I varje fall inte just nu. När Stiftelsen Kindahus valde bergvärme föll planerna för den här gången.

Ett fliseldat värmeverk i närheten av infarten till Horn var tanken. Men just nu ser planerna ut att ha runnit ut i sanden.

Ett fliseldat värmeverk i närheten av infarten till Horn var tanken. Men just nu ser planerna ut att ha runnit ut i sanden.

Foto:

Kinda2009-05-08 06:55


Tankarna på någon form av fjärrvärme/närvärme i Horn har funnits i många år. En idé var att bygga en biogasanläggning där man utnyttjade gödsel från kossorna i Flytthem. Men när man inte fick statligt "klimp-bidrag" så föll hela projektet.
För ungefär ett år sen bildades en arbetsgrupp med framför allt lokala lantbrukare, delvis med stöd av LRF. Tanken var att utreda möjligheterna för ett fliseldat värmeverk i Horn.

Bygga vid Thorn
Tanken var att antingen bygga en ny central, troligen invid Thornfastigheten, eller köpa ett färdigt, flyttbart flisvärmeverk av den typ som finns i Ulrika.
Flyttbara panncentraler, typ Ulrika, går på omkring en miljon kronor. En hel anläggning, inklusive grävning av kulvertar, skulle kanske gå att få för under fem miljoner.

Vad hände?
Men vad hände egentligen sen? Det frågar sig bland annat Hornbon Berndt Asklöf.
- Jag tycker att kommunen måste ta sitt ansvar. Ska de fortsätta att elda Stångågården och skolan med dyrbar och miljöfarlig olja?
Arne Karlsson, Gräshagen, valdes som ordförande i arbetsgruppen i fjol. Han berättar:
- Vi gick ju ut med en enkät då och frågade om intresset. Och visst fanns det ett visst intresse. Problemet är att många redan har borrat för bergvärme.
Kinda kommun var positiv till att ansluta sina fastigheter. Även för Godtemplargården och församlingshemmet fanns intresse.

För utspritt
Däremot gick det inte att få med sig Stiftelsen Kindahus och det hade behövts för att få lönsamhet i projektet. Nu blev det för dyrbart att gräva kulvertar till utspridda fastigheter i samhället.
- Så projektet har mer eller mindre runnit ut i sanden, konstaterar Arne Karlsson.
Stiftelsen Kindahus vd Per Cedervall bekräftar att man inte velat hoppa på närvärmen. Det handlar om ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om