Plantskolan – många ungdomars arbetsplats

Under de år som Plantskolan bedrivits har 250 ungdomar arbetat på fälten i Harg hos Carl Henrik Nilsson samt Katla Kindestam Nilsson som driver plantskolan som en del av företagets övriga inriktningar.

Ellen Isaxsson går vant igenom den sista kassetten för denna gång.

Ellen Isaxsson går vant igenom den sista kassetten för denna gång.

Foto:

Kinda2017-04-20 15:50

Vivax AB är ett familjeföretag med verksamhetsområde i Södra Östergötland och Norra Småland, och numera även kunder i Södermanland. Anläggningen ligger på gården Harg utanför Kisa.

Företaget skickar fröer till olika så kallade legoodlingar i Lettland och i Dalarna där plantorna drivs upp. Sedan skickas de tillbaka till Harg i Kisa. Detta medför en tidscykel på två år innan plantorna är färdiga och kan skickas iväg för plantering.

Det är många ungdomar som under de gångna åren sorterat kassetterna där plantorna växer på denna plantskola.

– Jag har räknat lite på det där, säger Katla Kindestam Nilsson och berättar vidare att 250 ungdomar har avlönats här under de gångna åren.

– Vissa kommer tillbaka år efter år och har sagt att det inte är något riktigt sommarlov utan en period på plantskolan i Harg.

Snabbt tempo

Under 1982 startade företaget med inriktning av markberedning, för att sedan undan för undan utökas till vad det är idag. Själva plantskolan började Vivax AB med 1989, och genomsnittligt antal ungdomar per år som arbetat på plantskolan är 30 till 35.

Ungdomarnas arbete går ut på att rensa bort allt inslag av lövträd som kan finnas med i dessa grankassetter samt att ta bort dubbelplantor och i övrigt se till att kassetternas alla hål är försedda med en planta.

Även skall en godkänd granplanta här ha en höjd av 17 centimeter. När tidningen är på besök under påsklovet så ser man vilket snabbt tempo de sex tjejerna har övat upp genom att de arbetat här under många skollov.

– I och med att många ungdomar blir kvar hos oss år efter år är det extra roligt att se hur de växer och utvecklas som personer säger Kindestam Nilsson.

– Trots det ofta varierande vädret så hör man heller inget klagomål från gruppen. Inför denna period under påsklovet hade vi nått full grupp av arbetssugna ungdomar på endast två timmar.

Sista plantskolan

Företagets planer är att omsätta cirka en miljon av Sveriges totala 340 miljoner skogsplantor under året. Företaget har även egen personal som utför planteringar under våren och sommaren.

– Vi är nu den sista kvarvarande plantskolan i Östergötland, berättar Carl Henrik Nilsson, och vår trädslagsfördelning är 50 procent gran, 40 procent tall och 10 procent löv.

– Mot insektsangrepp använder vi oss av ett kemiskt skydd som sprutas mot plantans rotsystem. Detta är något som kommer fasas ut då branschen går mot allt mer mekaniska skydd. Detta innebär stora investeringar för ett fortsatt utövande, så vi får väl se hur vi gör framöver avslutar Nilsson.

Full fart med sorteringen av granplantor under påsklovet. Foto: Morgan Karlsson
Full fart med sorteringen av granplantor under påsklovet. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om