Polisen söker hjälp av volontärer

Polisen söker nu så kallade polisvolontärer till sin verksamhet. Volontärerna har inga andra befogenheter än övriga medborgare, vidare är uppdraget helt ideellt. För den som känner att de ändå vill göra en insats för samhället och dess invånare väntar en bra möjlighet samt en värdefull utbildning.

Fr.v Daniella Lindh, Brottsofferjouren, Björn Folkesson, Peter Viveland, Ann Träff, Leif Ånell samt Mikael Ståhl. Foto: Morgan Karlsson

Fr.v Daniella Lindh, Brottsofferjouren, Björn Folkesson, Peter Viveland, Ann Träff, Leif Ånell samt Mikael Ståhl. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-04-26 05:55

Polismyndigheten i Östergötland försöker nu knyta kontakt med personer som är intresserade av att bli polisvolontärer inom länet. Detta har genomförts i Norrköping sedan 2013 med mycket lyckat resultat.

Där har man bland annat låtit volontärerna, som är klädda i reflexvästar med texten "polisvolontär", patrullera runt på parkeringarna vid Ingelstad köpcenter kring julhandeln då de flesta bilarna är fyllda med julklappar.

Även så har de vandrat runt inne på köpcentret för att visa upp sig. Affärsinnehavarna är positivt inställda till detta koncept då det visat sig förbättra brottsstatistiken.

– Detta är något som kan och kommer utvecklas vidare, förklarar Björn Folkesson, polismyndighetens polisvolontärsansvarige. Vi har redan stor bredd av dessa frivilliga i Norrköping fortsätter Folkesson.

– De har kontakt med många brottsoffer, finns till under ett eventuellt chockläge, utför medborgardialoger, visst receptionsarbete kan ibland förekomma, besiktning av studentflak samt att informera vid skolor med mera.

– Uppdragen är varierande och beror mycket på de lokala polisresurserna. Efterfrågan är stor, då många har lättare att prata med volontärerna än om det dyker upp en målad polisbil med uniformerade poliser, fortsätter Björn Folkesson.

– På Bråvallafestivalen med åsknedslaget som var för något år sedan, gjorde de nuvarande volontärerna stor nytta genom att vara behjälpliga för dem som kände oro och rädsla, stoppa ryktesspridning då volontärerna blev kontinuerligt uppdaterade om läget och vad som hände vart efter, förklarar Björn Folkesson, och fortsätter.

– Även så minskade de sexuella trakasserierna och fickstölderna genom att de vandrade runt och syntes. De är också till stor nytta vid exempelvis fotbollsmatcher där de kan lotsa supportrar samt övriga besökare.

Det polismyndigheten söker är personer som är kommunikativa, samarbetsvilliga, sociala och engagerade. Detta kännetecknar en bra polisvolontär, enligt Folkesson och hans kollega Peter Viveland.

Viveland är polisens kontaktperson för volontärerna i Jönköping, Södermanland samt i Östergötland. I Norrköpings distrikt har 70 volontärer utbildats varav 25 är kvar som aktiva.

Utbildningen som inledningsvis är under två kvällar för att sedan fortsätta kontinuerligt, innehåller många viktiga kunskaper, så som olika konfliktstilar där de olika testas, konfikttrappan, "du och jag" budskap, genomgång av rättsregler, envarsregler, nödvärnsregler, försvarligt våld, avancerad juridik, lagen om berusade personer, vittnesteknik, hjärt- och lungräddning , RAKEL-systemet för att nämna några.

Målet för den aktuella volontärverksamheten är att omfatta kommunerna Linköping, Kinda Ydre och Åtvidaberg. Ännu en målsättning är att ha 30 polisvolontärer utbildade och färdiga till sommaren.

Under onsdagens informationsträff på polishuset i Linköping deltog fyra tänkbara kandidater. Fast polisduon berättade att de fått in många sökande innan, så de såg ljust på detta.

Under informationsträffen frågade tidningens representant om denna ideella verksamhet blir ett bra koncept mot att istället söka fler utbildade poliser, eller om detta görs för att spara pengar.

De båda poliserna svarade att polisvolontärerna innehar en värdefull lokalkännedom om de boende på orten samt vägnätet inom kommunen.

– Vidare så är de utvalda volontärerna ett mycket viktigt komplement för den brottsförebyggande verksamheten lokalt.

– De sökande kommer att först granskas, och de som vill leka poliser hänvisas till polishögskolan, säger Folkesson. Fast för den rätta personen är detta en mycket bra väg in i yrket.

– Vi ser att detta är något som kan ge effekt i samhället och vi vill även visa att polismyndigheten inte är någon matchokultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om