Politikerna i Kinda vill höja sina arvoden nästa år

Kindas politiker vill höja sina arvoden rejält. Nödvändigt eftersom Kinda ligger så lågt, hävdar politikerna. Det nya förslaget ger kommunalrådet ett arvode på 37 000 kronor.

Kinda2008-11-15 05:05

Hösten 2006 antogs nya arvoden för politiker i Kinda. Framför allt höjdes arvodena till ordförandena i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden kraftigt.

Vill inte sticka ut
Nu är en ny uppräkning på gång. Initiativet har tagits av moderaterna men man har med sig både den övriga borgerliga alliansen och socialdemokraterna, påpekar Lennart Watz (m) som varit med att fram förslaget.
- Det finns ju flera skäl, säger Watz. Vi tycker inte att Kinda ska sticka ut som den som har sämst arvoden eller näst sämst. Sen kan det också innebära att det bli svårare att få kompetent folk.
Att Kinda verkligen ligger lågt har man kontrollerat genom att jämföra med övriga östgötska kommuner (utom de fyra största Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby) samt de närliggande Västervik, Vimmerby och Tranås.

Höjning för Ljung
Enligt förslaget kopplas de nya arvodena till riksdagsledamöternas arvoden.
Kommunstyrelsens ordförande (i nuläget Anders Ljung) får 70 procent av en riksdagsledamots arvode.
Det innebär en höjning från dagens 31 350 kronor i månaden (som är bland de lägsta arvodena i Sverige) till 37 030. En höjning med 18 procent.
Sen kopplas i sin tur alla övriga arvoden till kommunstyrelsens ordförandes arvode i olika procentsatser. Ett system man hoppas ska ge kontinuitet.
För ordförandena i barn- och utbildningsnämnden innebär förslaget lite. De får bara en uppräkning med ett par hundralappar.
Orsaken är, enligt Watz, att de sen höjningen 2006 ligger ungefär i nivå med jämförbara kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om