Populär göslunch på Ryda Gård

Onsdagarna under juli månad innebär göslunch på Ryda Gård, sedan är det full fart att styra om till fredagarnas grillkvällar. Något som har fått en stor spridning och lockar många gäster.

Lise-Lotte Jonsson och Henric Wiström i den fina och trevliga matsalen. Foto: Morgan Karlsson

Lise-Lotte Jonsson och Henric Wiström i den fina och trevliga matsalen. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-07-17 09:00

Två stora vita murade grindstolpar är ett kännetecken då det är dags att svänga av från vägen mellan Björkfors och Ryda. Väl inne på parkeringen möts gästerna av flera hus och byggnader som ligger tätt.

Välsmakande mat

Nedre Ryda är en gammaldags by där husen ligger på rad som i Astrid Lindgrens Bullerbyn. Detta beror på att det under 1800-talet flyttades en kringliggande gård, till den som redan fanns på platsen.

Gården ligger intill Åsunden med en fantastisk utsikt över denna sjö. Höga berg, stora skogar och ängar runt gården erbjuder fina naturupplevelser. Ett läge som i sig lockar besökare, fast i huvudsak är det den välsmakande maten som får kunderna att åka långt för en lunch och återkomma gång efter gång.

– Idag har vi haft gäster från Vingåker som kom hit för att ta del av vår göslunch, berättade Henric Wiström, som tillsammans med frun Lise-Lotte Jonsson driver gården, sedan de tog över driften från Henric Wiströms föräldrar, Lars och Wivi Wiström.

Under en rundvandring bland husen och byggnaderna märks en stark lust och vilja att utveckla gården i allt fler grenar. Wiström berättade att hans far startade upp en tillbehörs bod med försäljning av fiskeutrustning och lite kläder under millennieskiftet.

På gården fanns det då även två hus som hyrdes ut till besökare och gäster. Att hyra ut fiskevatten och jakter var också en del av gårdens dåvarande verksamhet. Något som sedan har utvecklats ordentligt till dagens sex hus, tolv aluminiumbåtar som hyrs ut till fiskeintresserade samt en större båt som kan bokas med fiskeguide.

Ökade snabbt

Utöver detta så har också restaurangdelen utvecklats, och under 2011 byggdes det en ny matsal med plats för 45 gäster. Som om inte detta var nog så har de även uthyrning av bland annat cyklar, kanoter, kajaker samt en helt ny inriktning där de byggde upp en ny och fräsch konferens lokal under den gångna vintern.

Restaurangdelen ökade på i så snabb takt att de fick släppa uthyrningen av jakterna, då den inriktningen också kräver sin tid för att nå bra mål. Nu är jaktmarken utarrenderad. Restaurangen däremot satsar paret helhjärtat på, vilket märks av antalet kunder, och av lovorden som kunderna framför över maten.

Familjen Bäcklund från Linköping var riktigt nöjda med göslunchen.

– Det var supergott allting, och med en spännande sås. Det är en konst att tillaga en sås där man inte lyckas känna vad den innehåller, förklarade familjen Bäcklund.

– Idag har vi haft 64 lunchgäster i olika omgångar, informerade Lise-Lotte Jonsson. Ändå har jag fått säga nej till 30 stycken. Vi strävar efter att ha en familjär stämning i en genuin lantmiljö här, och för att lyckas hålla den goda kvalitén så har vi valt att ha färre kunder.

Övriga tider

– Gösluncherna är mycket populära, liksom våra grillkvällar. Gösen är fångad i Åsunden och under grillkvällarna är det också lokala råvaror. Under grillkvällarna så dukas det upp med hembakat bröd, sallader, svensk rappsgris som fylls med godsaker och en god marinad, gös och på muurikkan wokas grönsaker och rotfrukter.

– Restaurangen kan även stå till tjänst övriga tider också, fast det krävs tolv personer eller fler för att det ska vara idé att starta upp köket. Många gånger kan vi samla ihop flera intresserade till en och samma dag, då vi öppnar upp och tar emot gästerna, informerade Jonsson vidare.

– Under året så arrangeras det också jultappas, påsk buffé och några pubkvällar. För att hinna med allt så har vi förutom oss själva och våra döttrar, även en tjej anställd ”på timmar” i köket.

Att bo på landet är en frihet fast att lyckas med en lokal affärsidé är tuffare och kräver oftast många olika ben att stå på.

Här kommer det fram ännu en inriktning hos paret, som även denna tar sin tid i anspråk. Under 2012 bestämde sig Henric Wiström också för att tacka ja till ett erbjudande han fått.

Han köpte då upp byggföretaget ByggWång AB, som han tidigare hade haft samarbete med. Detta innebär också att de numera åtta snickarna ska ha arbete och material, även om de är erfarna och klarar sig mycket själva.

– Byggföretaget är totalentreprenörer inom alla byggnationer som det blir på landsbygden. Ena dagen bygger vi ett ladugårdstak, medan nästa dag kan innebära ett nyckelfärdigt hus, avslutade Henric Wiström och paret gick åter ut för att fortsätta arbetet i köket.

Nere vid sjön finns fler av gårdens olika verksamheter.
Nere vid sjön finns fler av gårdens olika verksamheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om