Positivt jobbskuggningsprojekt i Kinda

Kinda verkar vara en attraktiv kommun som får många ansökningar om de jobbskuggningsprojekt som numera är möjliga genom EU medel. Under den gångna veckan har några engelska besökare varit i Kisa för att studera skillnader inom ländernas barnomsorg.

Stina Johansson klättrar i trädet med Hannah Murch vakande öga. Foto: Morgan Karlsson

Stina Johansson klättrar i trädet med Hannah Murch vakande öga. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-04-08 09:30

Genom Erasmus+ förberedande besök, kan organisationer söka bidrag för att besöka en partner i ett annat land.

Från och med den 31 mars kan även förskolor, skolor, yrkesutbildningar, vuxenutbildningar och andra organisationer inom hela utbildningsområdet söka.

Kinda lockade

Daniel Edquist, enhetschef vid Universitets- och högskolerådet berättar för utbytesorganisationen att de har sett behov av att ge fler möjlighet att etablera kontakter i andra länder och skapa bra grunder för samarbeten. Vi hoppas att det här på sikt ska leda till ännu bättre projekt inom Erasmus+.

Fyra förskolor i Kisa har besök av förskollärare från England under vecka 14. Anledningen till att de hittar Kinda kommun och vill jobbskugga här grundar sig i en kurs inom barnomsorgen som bedrevs i Björkfors för något år sedan.

Under denna kurs deltog en kvinna från England. Hon åkte tillbaka hem efter avslutad kurs och pratade varmt om den härliga naturen som finns i Kinda samt om den fantastiska möjligheten för utomhuspedagogiken som erbjuds inom barnomsorgen här.

Stort säkerhetstänk

Tidningen träffade Hannah Murch från den engelska kuststaden Plymouth. Hon berättade om en otrolig skillnad mellan Sveriges och Englands sätt att utöva barnomsorgen.

– Hemma så har vi visserligen en mycket stor stad som minskar våra möjligheter till naturupplevelser. Förutom en park så är vistas vi mycket inomhus, eller inom skolgården som är omgärdad med högt stängsel.

– Just detta säkerhetstänk är av stor vikt hos oss, berättar Hannah Murch. Vidare så fungerar det så att när en förälder eller anhörig kommer för att hämta barnet får de ringa på en klocka, varefter vi kommer ut och kontrollerar personen innan den släpps in på området.

Här är det ju helt underbart att se glädjen i barnen av att kunna springa omkring och leka i skogen i ert vackra och rena samhälle.

Intressanta skillnader

Murch förklarade vidare att det råder en helt annan syn på föräldraledighet i Sverige mot England. I England betalas full ersättning ut tills barnet är sex månader. Halv ersättning till nio månaders ålder, sedan får familjerna klara ekonomin själva.

– Detta leder till att vi jobbar med väldigt unga barn, informerar Hannah Murch. Dagarna går ut på att de äter, sover skriker och vi byter blöjor avslutar hon med ett leende.

Under denna vecka som projektet har pågått besökte Murch förskolan Arken, som drivs av Svenska kyrkan i Kisa. Emelie Borén som jobbar på Arken säger att det är intressant att höra om de skillnader som verkar finnas. Vidare berättade Borén att barnen försökte prata engelska så gott de kunde med Hannah Murch .

Hannah Murch är imponerad av den natur som barnen kan springa och leka i, och det blir många bilder att visa hemma.
Hannah Murch är imponerad av den natur som barnen kan springa och leka i, och det blir många bilder att visa hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om