Pratstund med kyrkogårdsförvaltningen

I samband med allhelgonahelgen tog vår tidning kontakt med Kisa pastorats kyrkogårds- och fastighetschef Per Johansson för att samtala om begravningsverksamheten inom pastoratet.

Kinda2008-11-03 07:43

Då många besöker våra kyrkogårdar under Allhelgonahelgen passade kyrkogårdsförvaltningen på att vara på plats i pastoratets kyrkor för att svara på frågor om gravar.
Begravningslagen reglerar den svenska begravningsverksamheten. Däri ingår att anordna och hålla tillräckligt antal gravplatser, även för dem som inte tillhör något kristet trossamfund (särskilda gravplatser), att ta emot stoft för förvaring och visning, att sköta gravsättning och kremering samt tillhandahålla en värdig lokal för begravningscermoni utan religiösa symboler. Vidare ingår att hålla personal, byggnader, maskiner och allt som behövs för verksamheten, anlägga, sköta och vårda kyrkogårdar och begravningsplatser.
Dock inte skötsel av enskild grav.
- Från och med år 2009 sköter Svenska kyrkan i Kinda enbart de gravar där skötsel är betald, säger Per Johansson. Gravrättsinnehavaren väljer om han/hon vill sköta graven själv eller köpa skötsel. Begravningsverksamheten regleras i ett flertal förordningar och lagar men främst av begravningslagen. Där framgår att skötsel av en enskild grav är gravrättsinnehavarens angelägenhet och absolut inte får bekostas av begravningsavgiften.
Den avgiften (begravningsavgiften) betalas numera av alla människor som har en kommunalt beskattningsbar förvärvsinskomst.
Tjänster som ingår i begravningsavgiften är bland annat, gravplats i 25 år inkluderande gravsättning, gravöppning, kremering, återfyllning och iordningställande av öppnad grav. Vård och underhåll av begravningsplatsens allmänna ytor (dit hör inte den enskilda graven).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om