Prisad för sin mat i skola och äldreomsorg

”Det är ju skitkul ju, inget som jag förväntat mig”.
Under tisdagen fick Andreas Nylén ta emot Hagdahlsakademiens pris som årets Hagdahlskock 2018.

Andreas Nylén och Emil Leberfinger förbereder förrätten.

Andreas Nylén och Emil Leberfinger förbereder förrätten.

Foto:

Kinda2018-02-10 14:00

Andreas Nyléns försök till en förändrad syn gällande skol- och äldreomsorgsmaten i Kinda kommun har slagit väl ut. Nylén har tidigare arbetat mestadels inom hotell och restaurang genom åren, och det som var tänkt som ett år i England blev snart nio.

Det har även blivit en vända till svenska fjällen och en hotellkedja i Linköping.

Gästfokus

– Jag kände för nya utmaningar i livet, en utmaning som jag fick i Kinda. De sista tre åren har jag antagit utmaningen att göra något bra av skol- och äldreomsorgsmat. Detta har varit något helt nytt men jag tänkte att varför inte kunna göra det riktigt bra också, säger Nylén.

– Jag tog med mig gästfokuset från min tidigare yrkeserfarenhet hit till skolköket. Sedan gäller det att laga den mat som passar både skolelever och äldreboende.

Knäpp på fingrarna

– Jag försöker att så mycket som möjligt använda svenska, gärna lokala råvaror, som genom mycket kunskap, kärlek och omtanke blir till en upplevelse för både unga och gamla. Fast med en stark tanke på budgeten. Då gäller det att tänka till.

– Det fanns några kollegor i branschen som ifrågasatte mitt val när jag började i ett skolkök. Denna utnämning är mitt sätt att knäppa dem på fingrarna.

Femrätters

Priset fick han ta emot av landshövding Elisabeth Nilsson och Fredrik Eklund, som båda är en del av Hagdahlsakademien. Eklund är även 2003 års Hagdahlskock.

Hela detta evenemang bekostas av akademien och den efterföljande festen sker på Linköping slott, som årligen upplåter lokalerna för detta ändamål.

– Inför dessa utnämningar så letar vi kandidater under hela året. I Andreas fall hade vi fått ett tips om att det fanns en imponerande kille i skolköket i Kisa. Efter ett studiebesök där var vinnaren klar, berättar Fredrik Eklund.

Andreas Nylén fick leva upp till beviset genom att laga god mat av enkla former under den efterföljande festen.

Detta gjordes genom en femrätters middag. ”Förrätt från skolan”, Värgårdsskolans egenrökta lax serverades med handskalade räkor, corasås och skolans hembakta bröd.

Från äldreomsorgen

Detta följdes av ”varmrätt från äldreomsorg och skola”. Här serverades tre maträtter.

Raggmunk med fläsk och rårörda lingon, viltfärsbiff serverades med enbärsgräddsås, potatis och palsternackpuré och smörstekt abborre med örtsås.

Slutligen bjöds sällskapet på ”dessert från äldreomsorgen”. Karamelliserad mjölkchokladmousse som serverades med kallpressade och torkade blåbär.

Rör i grytor

Till sin hjälp hade Nylén sin gamla vapendragare, och numera lärare för eleverna på restaurang och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium, Emil Leberfinger. Nio elever från denna utbildning fick utöva sina färdigheter med att duka och servera kvällens gäster med stöttning av serveringsläraren Chris Liljeblad.

I köket var det Andreas Nylén och Leberfinger som rörde i grytor och såg till att alla rätter var lagom varma i rätt tid.

– Detta är lite kul, Förra året var de sex kockar i köket, vi är två, informerade Nylén.

Riktig lyxmat

En av gästerna blev tillfrågad om kvällens upplevelse.

– Vilken kväll och vilken mat. En riktig lyxmat. Själv fick jag vegetariska rätter, och det var det godaste jag ätit. Andreas hade verkligen bemödat sig hela vägen, även med mina rätter. Även eleverna som arbetat under kvällen var duktiga och trevliga, berättar Lana Brunell.

Oförglömlig kväll

Det var en nöjd kock och vinnare som arbetade med rätterna denna kväll.

– Ja, det här är ju skitkul. Tänk vilken oförglömlig kväll detta blir, säger Andreas Nylén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om