PRO:are ställde regionordförande mot väggen

I onsdags hade PRO Kisa månadsmöte med 127 medlemmar på plats i församlingsgården i Kisa. Mötet avslutades med att regionstyrelsens ordförande Mats Johansson fick svara på frågor om bland annat vårdcentralen i Kisa och Stångådalsbanans framtid.

Regionstyrelsen ordförande Mats Johansson och PRO-ordförande Anders Lind. Foto: Lars-Göran Bexell

Regionstyrelsen ordförande Mats Johansson och PRO-ordförande Anders Lind. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-03-27 12:00

Månadsmötena hos PRO Kisa brukar vara välbesökta och mötet i onsdags var inget undantag när 127 medlemmar bänkade sig i församlingsgården i Kisa. Mötet inleddes med en kortare information från ordförande Anders Lind som följdes av information om resor, studier och från Pensionärsrådet. Roland Yngwe pratade IT och data och vad man kan göra med sin dator. Efter kaffesamkväm och underhållning och allsång med Egon och Bengt var det dags för dagens inbjudna gästa, regionstyrelsens ordförande Mats Johansson att inta scenen. Han var på plats för att svra på frågor kring PRO-föreningen skrivelse till Region Östergötland angående oron kring Kisa vårdcentral.

– Vi uppskattar mycket att du tog dig tid att komma hit, sa Anders Lind.

Först ut var en fråga om Mats Johansson kan säkra vården på vårdcentralen i Kisa.

– Syftet är att stärka primärvården i länet och vi kommer inte att försumma vårdcentralen.

Varför kan man inte få samma läkare när man besöker vårdcentralen?

– Husläkarsystemet finns inte längre men eftersträvan är att man ska få samma läkare vid besöken, svarade mats Johansson.

En fråga kretsade kring de långa väntetiderna och på det svarade Mats Johansson att målet är att klara vårdgarantin.

Från den 1 mars är det en ny organisation som gäller för primärvården.

– Vi har haft en debatt om detta i många år och min uppfattning att vi nu har svarat upp mot rätt verksmahet, sa Mats Johansson.

Bemanningen på vårdcentralen är idag minimal, med bland annat enbart en läkare med fast tjänstgöring och avsaknad av diabetessköterskor.

– Vi har en ledning för vårdcentralerna i Kisa och Österbymo, vilket inte förändrar ambitionen att ha en bra bemanning, sa Mats Johansson.

Har man rätt att lista sig på vilken vårdcentral som helst?

– Ja, det har man men det kan bli följder. Ett sådant exempel är i Söderköping, där vårdcentralen lades ner, då man listade sig för andra vårdcentraler.

Hur ska man lösa bristen på läkare?

– I en längre perspektiv kan det handla om en bra arbetsmiljö, en bra organisation och bra arbetsuppgifter. I det kortare perspektivet handlar det om vad vi har för villkor att erbjuda, sa Mats Johansson.

Vad kan Kinda kommun göra för att få hit personal till vårdcentralen?

– Marknadsföra kommunen som attraktiv med en god miljö.

Ringer man efter klockan 13.00 till vårdcentralen i Kisa blir man hänvisad till att återkomma dagen där på. Det här gör mig väldigt frustrerad, sa en PRO-medlem.

– Jag möter detta med stor ödmjukhet och svaret är att säkra bemanningen, sa Mats Johansson.

På frågan att det saknas diabetesvård svarade Mats Johansson:

– Svaret är att säkra upp så fort som möjligt, det måste vara målsättningen. Finns det inte personal måste vården i länet hjälpas åt.

Vid årsskiftet var det stopp att ta in hyrläkare men bland annat vårdcentralerna i Kisa och Österbymo fick dispens fram till siste juni.

– Här har vi förlängt dispensen året ut och det finns möjlighet att förlänga i Kisa och Österbymo, svarade Mats Johansson.

Hur sjuk måste man vara för att få en sjukresa hem?

– Jag lyssnar av era synpunkter. Vi har börjat ett arbete för att analysera detta. I dag görs olika bedömningar på klinikerna för att få en resa hem, sa Mats Johansson.

– Jag hoppas att du tar med dig frågan. Har du något tidsperspektiv, undrade Anders Lind.

– Så fort som möjligt, svarade Mats Johansson.

Stångådalsbanans framtid kom upp på agendan.

– Läget är rätt komplicerat. Vi från regionen kommer inte att gå in med egna pengar för att vårda banan. Det är statens ansvar så att det finns ett ekonomiskt utrymme för detta. Det är ju så att det kan ligga väldigt nära en avveckling av banan och inte de ekonomiska förutsättningarna finns, sa Mats Johansson och fortsatte:

– Grunden för en framtid för Stångådalsbanan är att det finns en ordentlig satsning från staten i den nationella planen som kommer efter sommaren.

Mats Johansson fick svara på många frågor om vårdcentralen, sjukresor och Stångådalsbanan. Foto: Lars-Göran Bexell
Mats Johansson fick svara på många frågor om vårdcentralen, sjukresor och Stångådalsbanan. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om