Projekt förgyller vardagen för de äldre

Nyligen startades ett aktivitetsprojekt inom äldreomsorgen i Kinda kommun.

Fr v Johanna Deltén, Laila Carlsson, Cecilia Rydberg, Helene Örjestam. Här är fyra av de fem personer som ska arbeta med aktivitetsprojektet. Saknas på fotot gör Pernilla Arvidsson. Foto: Anna Kjellberg

Fr v Johanna Deltén, Laila Carlsson, Cecilia Rydberg, Helene Örjestam. Här är fyra av de fem personer som ska arbeta med aktivitetsprojektet. Saknas på fotot gör Pernilla Arvidsson. Foto: Anna Kjellberg

Foto:

Kinda2016-01-15 09:28


Fyra undersköterskor och en projektledare har rekryterats till projektet där man vill ge äldre vardagsglädje genom att erbjuda aktiviteter.

- Vi har fått stimulansmedel från socialstyrelsen för att öka bemanningen. Vi valde då att genomföra ett aktivitetsprojekt. Tanken är att vi ska öka tryggheten och kvalitén inom äldreomsorgen. Projektet sträcker sig till och med den sista juni 2018, men under projekttiden hoppas vi kunna implementera arbetet i våra arbetsgrupper. Vi vill att arbetet lever vidare efter projektet och blir en naturlig del i våra arbetsrutiner, säger Desirée Svanberg, områdeschef äldreomsorg.

Under hösten har man planerat och rekryterat personal till projektet. I början av januari satte projektet igång på riktigt när all personal var på plats tillsammans.

Första steget i projektet har varit att intervjua alla boende på äldreboenden i kommunen.

Tanken är att man ska ta reda på de äldres intressen och hur de vill att deras dag ska se ut, för att sedan genomföra aktiviteter som önskas.

Deltagarna får dock finansiera aktiviteterna som genomförs på egen hand.

- I Kisa har vi genomfört alla intervjuer och fortsätter nu i Horn och Rimforsa. Hittills har vi genomfört en teaterresa, högläsning, en herrkväll och många promenader. En hockeyresa är inbokad framöver. Det behövs oftast inte så stora grejer, utan små saker som förgyller vardagen. Att någon tar sig tid att sitta ner och samtala och ta en promenad tillsammans kan göra någons dag, säger projektledaren Cecilia Rydberg.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om