Projekt ska förebygga utanförskap

Samarbetet mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen ska utökas i Kinda, detta för att förebygga utanförskap i samhället. Med 5 500 000 kronor från Samordningsförbundet Centrala Östergötland ska bland annat kontakten mellan skolorna och familjeomsorgen intensifieras genom ett nytt projekt. ”Vi är jättestolta för att vi har fått de här pengarna”, säger socialnämndens ordförande Roger Rydström (S).

De båda förvaltningscheferna Joachim Samuelsson och Eva Holm.

De båda förvaltningscheferna Joachim Samuelsson och Eva Holm.

Foto:

Kinda2016-06-22 15:00

Projektet heter ”Samma Koll”, ett projekt som Kinda kommun, tillsammans med Åtvidabergs kommun, ligger bakom. 

De har ansökt om pengar hos Samordningsförbundet Centrala Östergötland och har nu fått ett positivt svar, totalt får de 10 835 000 kronor, varav fem och en halv miljon tillfaller Kinda.

– Långvarigt utanförskap är en stor förlust för både den enskilda individen och för samhället i stort. Om vi tidigt kan identifiera framtida utanförskap och jobba förebyggande med barn och unga kan vi undvika stora kostnader och minska individens lidande, skriver de båda kommunerna i sin ansökan.

Två nya tjänster

Projektet ska leda till ett ökat samarbete mellan socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen, detta för att i ett tidigt stadie förebygga utanförskap genom att fånga upp de barn som man märker ligger i riskzonen.  

De nyligen beviljade projektpengarna kommer att leda till två nya tjänster, en socionom samt en arbetsterapeut.

– Vårt mål är att påbörja projektet till hösten, vi går ut med rekryteringen så snart vi kan. Vi fick pengarna snabbt så då gäller det att göra verkstad snabbt, säger Eva Holm, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, och fortsätter:

– Normalt sätt arbetar samordningsförbundet med den grupp människor som redan står utanför arbetsmarknaden, därför är det helt unikt att man går ner så lågt i åldrarna för att arbeta med skolan som arena redan under årskurs fyra till nio för att se till så att våra elever klarar av skolan.

Denna satsning har de båda förvaltningarna efterfrågat under en längre tid.

– Vi vet att om våra barn och ungdomar klarar av skolan så är det nästan som att vaccinera dem mot arbetslöshet. Kan vi då hjälpas åt mellan förvaltningarna och inte jobba var och en för sig vet vi att vi kommer att nå längre, säger Eva Holm.

Projektet pågår i tre år och ska sedan implementeras i den kommunala verksamheten. 

Nämndordförande Roger Rydström menar att projektet även gynnar Linköpings kommun, som i sin tur kan använda sig av samma modell för att sätta in specifika insatser. 

Projektet ska dessutom utvärderas av Linköpings Universitet.

– Vi är jättestolta över att vi har fått de här pengarna, det är väldigt viktigt det här, säger Roger Rydström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om