Prova att resa hållbart till jobbet i vår

I vår har du som invånare i Kinda kommun möjlighet att låna en ellastcykel, elcykel eller elbil under en testperiod för att pendla till och från jobbet. Under hösten får Åtvidaberg ta del av projektet.

Joakim Svensson vid en av de elektriska lastcyklar som snart kommer lånas ut till invånarna. Foto: Morgan Karlsson

Joakim Svensson vid en av de elektriska lastcyklar som snart kommer lånas ut till invånarna. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-04-22 10:00

Projektet "Hållbar arbetspendling" finansieras via bidrag från Energimyndigheten som Kinda kommun tillsammans med Åtvidabergs kommun ansökte om under 2016.

Kommunerna har gemensamt kvitterat ut 400 000 kronor för att tillsammans avlöna personal och genomföra projektet under 2017.

Hållbart resande

Redan den 30 januari levererades den första av två ellastcyklar som ska användas i projektet, i den kan man lasta fyra barn (trepunktsbälten finns) eller max 100 kilo last vilket är perfekt om man vill skjutsa barnen på väg till jobbet eller handla på vägen hem.

Även finns det ytterligare två elcyklar i vanligt modellutförande inom projektet. Reser du idag med fossilbränsledriven bil till jobbet och vill prova på ett mer hållbart resande under maj till mitten av juni, så har du chans nu.

Den elektriska lastcykeln klarar en sträcka av 7 mil och med en maximal hastighet av 25 km/h på slätare mark innan batteriet tar slut, och om det gör det så kan man trampa som vanligt, förklarar Joakim Svensson.

- Vi vill gärna på detta sätt visa hur man på ett enkelt sätt minimera biltrafiken framför allt runt Värgårdsskolan på morgonen, då det mins sagt finns hög risk för olyckor med alla dessa bilar och ungdomar som är på väg däråt.

- Nu så kan en familj istället cykla till skolan med upp till fyra barn, samtidigt som de minskar utsläppen i vår natur, berättar Svensson

Antalet platser i projektet är begränsade så skicka därför in din intresseanmälan och önskat transportmedel redan idag. Ansök hos Joakim Svensson, kommunens energi- och klimatrådgivare.

- Redan nu har det inkommit ett 30 tal ansökningar kring dessa hållbara arbetsresorna. Antalet sökande avgör om det blir uppdelat i två eller tre perioder, berättar Svensson.

- Vi kommer att satsa på Kinda under våren, för att under hösten ge Åtvidabergsborna samma möjlighet. Elbilarna har ett annat upplägg. Där kommer vi använda oss av en bilhandlare som lånar ut två stycken fordon till projektet, säger Joakim Svensson.

Staffan Waldau, räddningstjänsten tar chansen att testa elcykeln, men tror inte att det är något för deras verksamhet säger han med ett skratt.
Staffan Waldau, räddningstjänsten tar chansen att testa elcykeln, men tror inte att det är något för deras verksamhet säger han med ett skratt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om