Provsvar i Ydrefors innan sommaren

Ydrefors är en av de tio mest prioriterade områdena i Östergötland när det gäller föroreningar. Just nu händer inget. Men provsvar från Brosjön väntas bli klara innan sommaren och sen kan processen ta fart.

Kinda2009-04-21 06:39

Det är Naturvårdsverket som tar fram "prioriterade och akuta objekt" över hela Sverige. Länstyrelserna har fått prioritera de tio viktigaste områdena i respektive län.
I Östergötland finns bland annat Gällstad Lundby Trä, söder om Linköping, och Boxholms sågverk med på listan. Men också Ydrefors Träförädling.

Höga halter dioxin
Det stora larmet i Ydrefors kom 2006 och handlade framför allt om höga halter dioxin i marken efter träimpregnering genom doppning.
Så småningom genomfördes en huvudstudie av området. I dag tror man att markföroreningarna är ganska tydligt angränsade.

Frågetecken för Brosjön
Däremot har det funnits frågetecken när det gäller den intilliggande Brosjön.
Låga halter av dioxin har påträffats i kräftor och frågan är om de härstammar från utsläpp eller från naturligt nedfall.

Prover i bottensediment
För att ta reda på det gjordes i september en provtagning av bottensediment i sjön. Företaget Kemakta Konsult tog ett 60-tal prover. Och resultatet är inte klart.
- Nej, vi hade en stopptid sista mars, berättar projektledare Elisabeth Omsäter på länsstyrelsen. Men de har fått förlängd tid. Så det finns ingen färdig utvärdering än.
I väntan på det har hela processen stannat upp i Ydrefors. Ydre kommun har tidigare inte velat binda sig för en speciell procentsats för saneringsarbetet.
En kostnad på bortåt tio miljoner har tidigare nämnts men då handlar det bara om marken. Skulle sjön behöva saneras blir det helt andra kostnader.
Normalt betalar en kommun tio procent av saneringskostnaden. Det är till exempel vad Kinda gjort vid Hackel i Rimforsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om