Räddningschefens tips: "Man ska aldrig vara ute ensam"

Vet du vad som är viktigt att tänka på innan du ger dig ut på ett istäckt vatten? Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun, tipsar.

Vad ska man tänka på innan man ger sig ut på en is? Och vad ska man göra när olyckan väl är framme? Här syns reportern Robin Folkö, som håller på sig att ta sig upp från en isvak.

Vad ska man tänka på innan man ger sig ut på en is? Och vad ska man göra när olyckan väl är framme? Här syns reportern Robin Folkö, som håller på sig att ta sig upp från en isvak.

Foto: Joakim Serrander

Kinda2022-02-02 19:30

– Det är självklart att man ska ha rätt utrustning på och med sig. Och vad är då "rätt utrustning"? Det är egentligen upp till var och en att bedöma, men ska vi på räddningstjänsten rekommendera något så är det att man alltid ska ha flytväst på sig och man ska ha med sig isdubbar och en störkäpp att känna på isen med innan man glider fram.

Det säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun.

– Nästa grej, som många tycker är mysigt, är att ta med sig en ryggsäck med lite kaffe, mackor och torra ombyteskläder i en försluten plastpåse. Om du då skulle trilla i så har du möjlighet att ta dig upp på land och byta om till torra kläder. 

Dessutom ger ryggsäcken en flytvästsliknande effekt.

undefined
Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun.

Om olyckan väl är framme och man har gått igenom isen, då? Vad ska man göra då?

– Förhoppningsvis, om du går igenom isen, så glider du bara rakt ned och därefter rakt upp, om du har ryggsäck eller flytväst på dig. Men har du sådan otur att du kommer ned snett och hamnar med huvudet under isen, då måste du hitta isvakshålet också. Här kan vi spekulera hur mycket som helst kring hur illa det kan gå då… Det går att rita upp hur många obehagliga scenarier som helst.

Men, understryker Blixt, om du har en packad ryggsäck eller flytväst så ska du förhoppningsvis komma upp i hålet.

– Då gäller det att hitta sina isdubbar och dra sig upp.

Hur svårt är det att ta sig upp utan isdubbar?

– Då är du beroende av en väldig kraft i armarna, så du kan lyfta dig själv. Men även om du har isdubbar med dig så måste du ju vara stark nog att dra dig själv upp. Jag själv kan inte svara på om jag skulle orka det.

undefined
Räddningschef Thomas Blixt ser svårigheter i att nå ut till alla vinterentusiaster. Det kan vara tufft att få människor att förstå farorna med att beträda isar med bristande kunskap eller felaktig utrustning.

Men det är i alla fall ett steg i rätt riktning att ha isdubbar, konstaterar Blixt.

– Då har man möjligheten att ta sig upp eller i alla fall hålla sig kvar över vattenytan.

Det är också viktigt med sällskap när man ger sig ut på isen.

– Man ska aldrig vara ute ensam. Då minskar möjligheten till att rädda sig själv.

Vad vill du skicka med till alla som inte är försiktiga nog?

– Jag tror inte att vi når ut till dem. Det hjälper nog inte att det händer drunkningsolyckor runt om i Sverige och spelar nog ingen roll hur vi än förmedlar vårt budskap, jag tror att det är svårt att nå fram till de här entusiasterna. Men om jag ska skicka med något, då är det att alla bör vara väldigt, väldigt noga med att kontrollera att isen verkligen håller innan man går fram.

Skridskoåkning är en minst sagt populär vinteraktivitet. Men det finns mycket att tänka på för att aktiviteten ska vara trygg och säker, om den sker på exempelvis en sjö.
Skridskoåkning är en minst sagt populär vinteraktivitet. Men det finns mycket att tänka på för att aktiviteten ska vara trygg och säker, om den sker på exempelvis en sjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!