– Om man tittar på statistiken för uttryckningar, totalt över hela Sverige, så pekar ju kurvan tyvärr upp under december och januari. Det här ska ju vara en tid då alla ska kunna slappna av och slippa tänka på elände, så därför är det förebyggande arbetet viktigare än någonsin, säger han.
Räddningstjänsten rycker ut på cirka 10 000 byggnadsbränder varje år och 60 procent av dessa sker under just den här tiden av året. Kinda har däremot, till stora delar, varit förskonat de senaste åren, med mestadels materiella skador, berättar Ulf Jonsson, men trots det har han flera minnen från uttryckningar, just under jul- och nyårshelgerna.
– Det är väldigt speciellt. När larmet går får man dels lämna sitt eget firande men i det stora hela är det betydligt värre för dem man åker ut till. Det kanske är så att de inte kan fira alls på det sätt de tänkt sig, och det är så klart extra känslosamt.
Enligt Kindas operativa chef finns det framförallt tre huvudsakliga brandrisker i de svenska hemmen. Spisbrand är allra vanligast, därefter följer eldning i kamin och levande ljus.
– Man kanske inte kan säga att jul- och nyårshelgerna generellt är en hektisk tid för oss, men det ligger verkligen i fatet för det. Förutom brandfaran är ju trafiken intensiv och fler är lediga och har tid för fritidsaktiviteter, avslutar Ulf Jonsson.