Rajtan-tajtan på dragspelsstämma

Tre gånger per år samlas dessa musikanter på Föllingen Hotell, utanför Kisa där de träffas umgås och spelar under en hel helg. Så även den gångna helgen.

De flesta stunder under dragspelsstämman var det underhållning från de olika konstellationer som man fick sätta sig vid "hänga på". Foto: Morgan Karlsson

De flesta stunder under dragspelsstämman var det underhållning från de olika konstellationer som man fick sätta sig vid "hänga på". Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-09-25 11:00

De flesta är tillresta till bygden inför dragspelsstämman. 56 deltagare sov på hotellet från fredag kväll, och under lördagen strömmade en allt större trafik in till hotellets parkering.

Guidning i Tidersrum

Det som är lite speciellt här hos oss är att vi alltid tar med deltagarna ut på en hemlig utflykt. Detta för att vi vill visa upp vad som finns i bygden och även leder detta till en ännu bättre gemenskap hos de hitresta även om många känner varan sedan innan.

Lördagens resmål blev en guidad tur i Tidersrum kyrka och museet där, berättade Magnus Johansson som tillsammans med frun Charlotte Andersson driver verksamheten

Allspel

Under fredagskvällen var det full fart här. Gästerna som kom hit underhölls ända fram mot midnatt, av alla de spelsugna musikanterna som kommit hit från bland annat Borås, Trollhättan och Mariestad.

Vid bättre väder brukar spelningarna äga rum utomhus, fast denna gråmulna höstdag med regnet hängande i luften beslöt de att stanna inomhus. Under förmiddagen var det lite fria spel lite varstans i byggnaden, för att vid klockan 14:00 samla alla som ville delta i ett så kallat "allspel", och det var faktiskt de flesta.

Gemytlig stämning

I lokalen med eldstaden i centrum, trängdes olika dragspel, trummor, fiol, nyckelharpa med flera för att hänga på i den gemensamma spelningen. Detta "allspel" med den stora mängd deltagare skapade en magnifik stämning.

Dennis Hellström, som själv spelat dragspel sedan 36 års ålder, är en av de ansvariga för stämman. Han berättade att denna stämma är fri för vem som helst att delta i. Om det sedan är musiken eller musikintresset som skapar den varma och gemytliga stämningen som rådde under helgen vet ingen.

Rajtan-tajtan

Lördagskvällen innehöll också en härlig stämning, där musikanterna underhöll publiken i olika samlingsrum. Här bjöd de på "Nidälven", "Brudvals" med flera härliga låtar från en svunnen tid.

Snart reste sig Gunnar Johansson från Mariestad och önskade sig lite mer "rajtan-tajtan", varpå det blev en riktig tempoökning bland de sittande dragspelarna och trummis.

Gunnar Johansson tog också fram en sångtext och bad att få bli ackompanjerad till "Sommarnatt i Froland" Detta höjde stämningen i rummet ytterligare.

Under lördagen var det ett så kallat allspel, där alla samlades och deltog med det instrument som de hade med sig.
Under lördagen var det ett så kallat allspel, där alla samlades och deltog med det instrument som de hade med sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om