Rallylegend besökte Rimforsa

1962 gjorde Ewy Rosqvist det omöjliga. Hon vann Grand Prix-rallyt i Argentina i konkurrens med 260 män. Kinda-Posten har träffat den tuffa rallybruden som numera njuter av pensionärslivet i Stockholm.

Det har gått 50 år sedan den där sensationella segern i Argentina. "Det var helt otroligt", säger Ewy Rosqvist, 82 år, som fortfarande har ett stort Mercedeshjärta.

Det har gått 50 år sedan den där sensationella segern i Argentina. "Det var helt otroligt", säger Ewy Rosqvist, 82 år, som fortfarande har ett stort Mercedeshjärta.

Foto:

Kinda2012-06-04 06:42


Sedan drygt tio år tillbaka har den svenska Mercedes-Benz-klubben en årlig träff i Rimforsa.
Så även i år.
Under helgen fylldes Rimforsa Strand av hundratals bilentusiaster. En av besökarna stack ut lite extra, 82-åriga Ewy Rosqvist.

Utbildad veterinär
Vi tar det från början.
Det här med rally var egentligen ingenting för Skånetjejen Ewy Rosqvist. Hon trivdes med sitt arbete som veterinär.
- Från början var jag inte alls intresserad av bilar. Det var mina vänner som tyckte att jag skulle börja i den lokala bilklubben. Och till slut blev det så. Då var jag omkring 25 år gammal.
Var du en duktig rallyförare redan från början?
- Jo, det kan man väl säga. Det gick bra direkt.

"Reklamjippo..."
Så småningom började Ewy Rosqvist tävla på allvar.1959 vann hon Europamästerskapen för första gången. Året efter blev hon heltidsanställd av Mercedes.
Hur togs du emot i den mansdominerade rallyvärlden?
- Det var inga större problem, jag upplevde aldrig något negativt. Det var god kamratskap bland förarna.
1962 reste Ewy Rosqvist och kartläsaren Ursula Wirth till Argentina. De var det enda kvinnliga ekipaget i Grand Prix-tävlingen.
- Jag tävlade mot 260 manliga förare. Det var nog många som undrade vad jag gjorde där. En del tyckte att det bara var ett reklamjippo, säger Ewy med ett skratt.

Elva dagar
Men nej.
Det var inget reklamjippo. Med en snitthastighet på 125-127 kilometer i timmen imponerade Ewy Rosqvist på de krokiga landsvägarna. Tävlingen var 500 mil lång och pågick i elva dagar.
- Jag hade en enorm koncentration. Det var min största styrka. Allt fungerade nästintill perfekt, säger Ewy om den sensationella segern.
Reaktionerna efteråt?
- Det var enormt. Det snackades om det överallt, inte minst hemma i Europa. Det var ju en ren hastighetstävling. Att en tjej vann över alla killar var helt otroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om