Rånarna väntas häktade

På onsdagen fortsatte polisen förhören med vittnen och de misstänkta rånarna. Rånarna väntas bli häktade på "sannolika skäl" vilket innebär 14 dagar. För de fyra målsägarna i Österbymo väntar troligen ersättning för psykiskt lidande.

Kinda2003-10-02 11:52

Polisen fortsatte på onsdagen utredningsarbetet om måndagens rån mot Konsum i Österbymo. Båda de misstänkta förövarna förhördes mer grundligt och en polispatrull var i Österbymo för att höra vittnen till rånet.
Rånarjakten i måndags tog bara 1,5 timme och polisen hittade både vapen och en summa pengar.
- Det var inget stort rånbyte, säger kriminalinspektör Bosse Österberg. Det rör sig inte om ett femsiffrigt belopp.

Sannolika skäl
De två männen, båda i 40-årsåldern och hemmahörande i Tranås, är nu misstänkta för rån, grovt olaga hot i tre fall samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Enligt Österberg kommer åklagaren att lämna in en häktningsframställan på torsdagen varefter männen troligen häktas på fredag förmiddag. Männen häktas på "sannolika skäl" vilket innebär att de kan hållas inlåsta i 14 dagar.
Det har sin betydelse eftersom polisen lämnat in fingeravtryck och DNA-prov till SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) och förväntas få svar därifrån om cirka 14 dagar.
Vad ska ni göra på torsdag?
- Vi kommer att fortsätta höra vittnena, och framför allt de fyra målsägarna. De hördes redan första dagen men vi känner att vi behöver höra dem mer ordentligt.

Kan få ersättning
Det rör sig om fyra målsägare, det vill säga de som direkt hotats i affären. Ett affärsbiträde och tre kunder varav en förälder med sitt lilla barn. Enligt Österberg kommer nu målsägarna att få var sitt målsägarbiträde som ska se över ersättningsbiten. För någon form av ersättning kan de räkna med.
- De kan få ersättning för psykiskt lidande. Först och främst från brottslingarna men de brukar sällan ha några pengar så då får det bli Brottsofferfonden som går in. De kommer säkert att få någon ersättning.
Hur mår målsägarna?
- Förhållandevis bra måste man säga. Det är ju chockupplevelse att vara med om ett rån. Sen finns det ju ett barn med i bilden och där måste man nog lägga ner lite mer arbete.

Läs mer:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om