Rattfyllerist döms till samhällstjänst: "Nästa minnesbild var när polisen kom och väckte mig"

En 34-årig man har i Linköpings tingsrätt dömts till skyddstillsyn för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Detta efter att polisen hittade honom i baksätet i en bil söder om Åtvidaberg.

En 34-årig man har i Linköpings tingsrätt dömts till skyddstillsyn för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Foto: Lars-Göran Bexell

En 34-årig man har i Linköpings tingsrätt dömts till skyddstillsyn för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-04-12 06:02

Sent under kvällen den 23 september förra året körde en bil upp på gårdsplanen vid en fastighet söder om Åtvidaberg. De boende på fastigheten såg bilen köra in på planen och ur bilen klev en man som såg förvirrad ut. Mannen vinglade sedan tillbaka till bilen och körde från platsen. De boende larmade polisen som åkte till platsen för att söka efter bilen som efter kortare stund hittades på en mindre väg i skogen. I baksätet i bilen låg en man och sov. Nu har mannen, en 34-åring från Åtvidabergs kommun, dömts till skyddstillsyn för grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

34-åringen, som erkänt narkotikabrottet men varken erkänt eller för förnekat rattfylleriet på grund av kraftig berusning sa under rättegången att en kompis kört den aktuella bilen till en fest utanför Åtvidaberg och själv var han väldigt full och åkte med som passagerare.

På festen blev han bjuden på en cigarett och när han rökte den började han må dåligt och gick och la sig i baksätet på sin bil.

34-åringen vaknade dock till av att det kändes som att någon körde bilen och han antog att det var hans kompis som satt bakom ratten.

– Nästa minnesbild var när polisen kom och väckte mig, sa 34-åringen under rättegången och menade att den som körde bilen placerat bilnycklarna på honom och att det var kompisen som hade haft nycklarna under festen.

Kompisen sa dock till 34-åringen att det inte var han som körde bilen.

När polisen hade fått liv i 34-åringen, som var svårväckt då han var väldigt berusad, sa han förts att det var han som kört bilen men ändrade sig strax och sa att det var kompisen som hade kört. 34-åringen sa även till polisen att han hade rökt hasch under kvällen.

Tingsrätten skriver i domen att åtalet för grovt rattfylleri är styrkt då 34-åringen inledningsvis sa att han kört bilen och att han hade bilnycklarna på sig samt att han hade 1,97 promille alkohol i blodet och att åtalet för ringa narkotikabrott är styrkt då 34-åringen uppgav till polisen att han hade rökt hasch.

Linköpings tingsrätt dömer 34-åringen till skyddstillsyn förenat med kontraktsvård i öppenvårdsform. mannen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden och 280 kronor för provtagning och analys. Av advokatkostnaden på 7 885 kronor ska 34-åringen betala 2 000 kronor, resten ska stanna på staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om