– I och med att det har varit osäkra politiska tider har vi undersökt vår beredskap vad det gäller personal, lokaler och resurser, men vi får hoppas att vi får en regering till stånd på annat sätt, säger han.
För Kindas kommunsekreterare är det intensiva veckor som väntar om den tredje, och till slut också fjärde statsministeromröstningen den 23 januari, skulle misslyckas.
En personalstyrka på ett 50-tal personer ska mobiliseras, sex vallokaler ska ordnas och material ska tas fram. Enligt Sandell kan det handla om sex veckors heltidsarbete, och uppskattningsvis en kostnad uppemot 150 000 kronor för kommunen, utöver statsbidragen.
– Vår förhoppning är att de som fått förfrågan om att ställa upp under EU-valet i maj också kan tänka sig att ställa upp vid ett eventuellt extra val. Vi har inte ställt någon formell fråga ännu, men det kommer vi nog att göra, berättar kommunsekreteraren och fortsätter:
– Om ett extra val skulle bli verklighet är det vi kommuner som ansvarar för ett väl genomfört val, precis som vilket val som helst, men möjligen blir ett nyval något enklare då det endast handlar om riksdagen.
Brevet från talman Andreas Norlén skickades till Sveriges kommuner och landsting i mitten av december. Om lite mindre än två veckor, den 16 januari, väntar den tredje statsministeromröstningen.
– Sverige har ju präglats av att ett antal stora partier alltid löst regeringsfrågan, så ett extra val vore ju något alldeles unikt, avslutar kommunsekreterare Johan Sandell.