Som bekant är mjölkpriset för Arlabönder runt om i landet rekordlågt just nu.
Efter flera sänkningar ligger ersättningen på två kronor och 28 öre per liter, något som skapar en krisstämplad situation.
Mjölkbönder tvingas att lägga ner, och om de rådande förutsättningarna fortsätter lär fler få stänga igen sina ladugårdar i framtiden. I Malma-trakten utanför Kisa driver Kenneth Åsenhed och Elisabet Bertilsson Malma Norrgård med cirka 30 mjölkkor, en liten verksamhet med dagens mått mätt.
Mjölkbönder överallt
– Den här gården har vi arrenderat i fyra år, i trakten har vi varit i över 25. Förr var det fullt av mjölkbönder överallt, men nu är det inte fler än vi, säger Kenneth Åsenhed och fortsätter:
– Det är ju helt fel, men nu för tiden ska ju en enda bonde ha alltihop, så det är fabriker som gäller i dag. Till sist blir det ju bara sommargäster kvar här ute på landet.
54-åriga Åsenhed minns en tid då det var full trafik på åkrarna runt omkring gården, ”då kände man sig inte ensam”, säger han.
– De säger ju att det var bättre förr, och det kan jag nog hålla med om. Gårdarna samarbetade och hängde ihop bra mycket mer.
”Det är på håret”
Den låga mjölkersättningen gör att investeringar i verksamheten är detsamma som omöjligt. Malmaparet driver gården själva, utan anställda, och vid eventuella maskinhaverier är det att på egen hand försöka reparera som gäller.
– Ja, man får inte köpa något precis, man får ha det man har och när det går sönder får man reparera, om man ska överleva alltså. Det är på håret att det går runt, säger Åsenhed och fortsätter:
– Att ta ut löner är lika med inte. Solen är den lön man får.
Jakt och fiske
För småskaliga mjölkbönder är det Arla som gäller, andra mejerier hämtar helt enkelt inte den mängd som till exempel Åsenhed och Bertilsson producerar.
– Man kör på så länge det går, de säger ju att priset ska vända uppåt, men det vet man ju aldrig, säger Åsenhed och fortsätter:
– Som senast skulle det behöva vända i höst, annars vet man inte hur det går, men jag har väl tänkt att köra på tills jag blir pensionär.
När pensionsåldern infaller ”blir det att gå och fiska” berättar Malmabonden, tillsammans med jakt är det nämligen en av de få fritidsintressen som hinns med någon gång ibland.
Den nuvarande bostaden är idealet, och att flytta från ”landet” är inte aktuellt.
– De säger ju att det ska vara öppna ängar och så, men om det här håller på och mjölkbönder fortsätter att lägga ner vet man aldrig hur det går med den saken, säger Åsenhed och avslutar:
– Jag tror många uppskattar att se kor vara ute i hagarna, det hör till det svenska landskapet.