Centerpartiet ser ut att gå mot rekordlågt väljarstöd

Enligt de preliminära valsiffrorna ser Centerpartiet i Kinda ut att få rekordlågt väljarstöd i år, sett tillbaka till 1973. Med 9,1 procent av rösterna har partiet tappat 4,04 procentenheter sedan valet 2018.

Centerpartiet har backat 4,04 procentenheter i Kinda jämfört med valet 2018. Christina Back (C) påpekar att man måste respektera demokratin och väljarnas val.

Centerpartiet har backat 4,04 procentenheter i Kinda jämfört med valet 2018. Christina Back (C) påpekar att man måste respektera demokratin och väljarnas val.

Foto: Jan Novotny

Kinda2022-09-13 15:00

– Hade det bara varit i Kinda som Centerpartiet gått ned hade jag nog kunnat ge mycket självkritik, men nu följer vi riks. Man har gjort helt andra val än att rösta på Centerpartiet och det får vi acceptera och framför allt respektera.

Det säger Christina Back (C), förstanamn på Centerpartiets lista i kommunvalet i Kinda.

– Vi står inför komplexa frågor just nu, med klimat och ökade priser på både mat och energi. Finns det andra partier som säger att de har hittat lösningar på det så är det klart att människor blir intresserade av de lösningarna och gärna lägger sin röst på det partiet.

undefined
"Människor har sin vilja och det måste man också respektera", säger Christina Back (C).

Till vilket parti tror du att Centerpartiet har tappat väljare?

– Moderaterna har ju ökat och jag tror nog att det finns centerpartister som har gått dit. Om man tittar på riks så vet man att det också finns centerpartister som gått till Socialdemokraterna och framför allt Magdalena som partiledare. Det kan vara på det sättet i Kinda också.

Nu, med de preliminära siffrorna, ser det ut som att Centerpartiet i Kinda kommer att tappa två mandat i kommunfullmäktige – från fem till tre. Med ett valdistrikt kvar att räkna har partiet tappat 4,04 procentenheter sedan valet 2018.

– Med tre mandat i fullmäktige så gäller det att vara ännu mer kreativa politiskt. Det ligger stora arbetsuppgifter framför oss.

undefined
Christina Back (C) tror inte att Centerpartiets väljarstöd gått ned på grund av bristande information under valrörelsen. "Jag tror inte att man bara kan informera sig fram och få röster på det", säger hon.

Vad kommer vara Centerpartiets största utmaningar framåt?

– Vi har ingått i Samverkan för Kinda med Moderaterna och Liberalerna. Vi vet ju inte hur det kommer se ut nu. Socialdemokraterna har också ökat i Kinda.

– Den största utmaningen kommer vara att hålla kärnverksamheterna i gång på det sätt som vi lovat att de ska vara igång, med en ekonomi som kommer att vara mer och mer ansträngd. När man tittar på de olika partierna så är vi överens om väldigt mycket och där vi är överens gäller det att se till att genomföra det som vi har lovat väljarna.

Kommer ditt politiska engagemang att påverkas av det här valresultatet?

– I går (läs måndag) var en tung dag, men det hade mer att göra med hur det såg ut på riks. I dag känner jag att det verkligen gäller att värva fler medlemmar och göra Centerpartiet större. Jag kommer att arbeta ännu mer intensivt och ser fram emot nästa valrörelse. Jag vill verkligen att människor i Kinda ska märka att Centerpartiet gör avtryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!