Rekordtidig öppning av Tolvmannabacken

-Jag vet inte, kanske det var någon extremt snörik november förr i tiden, men inte vad jag vet. Detta är nog någon form av rekord, verkligen fantastiskt roligt. Johan Larsson, VD vid Tolvmannabacken i Kisa, är verkligen nöjd med att kunna öppna backen redan idag lördag.

Det var så pass tidigt som den 20 november som den sparade snöhögen avtäcktes.... Foto: Morgan Karlsson

Det var så pass tidigt som den 20 november som den sparade snöhögen avtäcktes.... Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-12-09 07:00

Han vill inte utfästa några löften, Johan Larsson, men han tycker att försöket med lagrad snö gått så bra att han mycket väl tror att det kan bli en fortsättningen till framtida säsonger vid backen.

-Ja, det har gått över förväntan, och då har det ju ändå inte varit någon idealisk sommar och höst, om vi bara ser till lagringen av snön.

Win-win

Det han tänker på är det försök, det pilotprojekt, som förbereddes redan i våras, i slutet av förra skidsäsongen vid backen.

Direkt efter backens stängning den 19 mars satte pistmaskinerna i arbete för att ploga ihop den snö som fanns kvar till en jättehög. Snön packades och täcktes sedan med ett 70-80 centimeter tjockt lager av träflis från Kisasågen.

Det blev dessutom något av en win-win-situation för flera parter, eftersom det rör sig om en sorts flis som inte kan användas för eldning, eller liknande.

Tolvmannabacken och Johan Larsson lutade sig emot nationella beräkningar som visade att så mycket som 65 och kanske till och med upp till 75 procent av snömassan ska kunna klara en hel sommarsäsong innan det är dags för nya kölddygn.

-Jag såg det hela som ett experiment eftersom vi inte riktigt hade något facit på hur sol, vind och vatten skulle påverka högen.

Komplettera

För några veckor sedan, när bark- och flislagret togs bort kunde Jonathan Bexell ansvarig vid backen konstatera att den klarat sig genom ovanligt blöta regnperioder, värme och andra problem, bättre än förväntat.

-När vi sedan kunde komplettera de 15 000 kubik som fanns sparade, med konstgjord snö, tack vare nya och mer effektiva snökanoner, så blir nu resultatet en rekordtidig öppning till helgen.

Målsättningen var att kunna öppna backen redan till julhelgen, men nu blir det således redan ett par veckor innan. Det blir inledningsvis öppning av pulkabacken, rullbandet och skiduthyrningen. Samt naturligtvis den 300 meter långa teknikbacken.

Det är också den backen som är perfekt för alpinåkare på såväl bräda som skidor, som därmed får chansen till rekordtidig träning på snö, så här långt söderut i landet.

-Ja, vi tror nog att det ska locka åkare från flera klubbar hit för träningsåkning.

Naturlig hjälp

Men om nu resultatet av det här pilotprojektet blev så bra, finns det inte risken att andra backar gör samma sak?

-Jo, och det har vi här på Tolvmannabacken inget som helst emot. Tvärtom faktiskt, det ökar bara intresset för skidsporten och det gynnas vi alla av.

Nu blir det ju rekordtidig premiär, som sagt. Har ni hunnit bli klara med backen än?

-Haha, skojar du. Den blir aldrig klar. Nej, men skämt åsido, vi har hunnit bli klara med allt som krävs för den här säsongen, och allt känns verkligen mycket bra för oss.

Nu går personalen vid backen och Johan Larsson bara omkring och hoppas få lite naturlig hjälp i form av lite kyligare väder.

-Vi kör till en början vidare med öppen skidanläggning på helgerna, men kan även öppna under andra tider om exempelvis skidklubbar vill hyra den.

Som jämförelse kan sägas att backen öppnades för fjolårets säsong den 7 januari.

...och nu har det som doldes under bark och flis fördelats ut så teknikbacken kan öppnas till helgen. Och dessutom förstärkt med ett lager konstsnö. Foto: Alf Wesik
...och nu har det som doldes under bark och flis fördelats ut så teknikbacken kan öppnas till helgen. Och dessutom förstärkt med ett lager konstsnö. Foto: Alf Wesik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om