Inte ens en ajournering på tio minuter, eller ett klarläggande inhopp från kommunchefen Rosi-Marie Fors, mitt i pågående politisk debatt, kunde dämpa yrkandelusten i Församlingsgården. Fors förklarade att samma församling, för ganska jämnt ett år sedan och på samma plats, bestämde att budgetfrågan måste skyndas på till i år.
Rosie-Mari Fors påminde de 31 politikerna:
-Kommunallagen säger att komplett budget för nästkommande år ska beslutas av kommunfullmäktige vid sitt novembersammanträde. Och för att kunna det ska budgetberedningen ha presenterat ett förslag i maj, inklusive investeringsplan och skattesats.
Detta ska ge nämnder och förvaltningar goda möjligheter att diskutera sina möjligheter och utsikter.
Olika allianser
Nu är vi framme i augusti och av debatten att döma har inga som helst förberedande beslut eller ställningstaganden klarats av ännu.
I Kinda har den tidsmässigt tågordningen, som är bruklig i alla kommuner, sedan länge varit svår att hålla. Situationen har dock försvårats av att det varit många politiska skiften. Som dessutom resulterat i politiska försöka med allianser av de mest skiftande slag.
Vi kunde i gårdagens tidning exempelvis se att oppositionsalliansen nu splittrats i allianser inom alliansen.
Liknande politiska allianser kan fungera bra. Exempelvis verkar majoritetsalliansen i Kinda, bestående av socialdemokrater, moderater och kristdemokrater, ännu plana fram i hög fart utan störningar.
Men i de politiska debatterna stör de olika allianser diskussionerna och tänkandet. Vem är egentligen släkt med vem? Det leder garanterat till särdeles livliga släktträffar.
Oklart släktskap
I Kindapolitiken försvåras dessutom anrättningen av att kommunen fått ta emot en hel del kritik för sin organisation, både på den politiska sidan och förvaltningssidan. När sedan kritiken i första hand inriktas på kommunens "regering", det vill säga kommunstyrelsen, så underlättar det inte debattklimatet.
Även Kindapolitikerna, med kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S), i spetsen, är dock överens med övriga kritiker över det formella upplägget. Han har sedan länge framfört kritik mot att allt fler politiska "småsaker", hamnat hos kommunstyrelsen för avgörande.
Det är också detta som den nya organisationen ska råda bo på, nämligen ge kommunstyrelsen en mer övergripande, strategisk roll.
Strukna att-satser
Med dessa problem hängande över fullmäktigeförsamlingen kanske det är naturligt att debatten tar sig de mest omöjliga former. Från majoritetens sida höll den ekonomiska talesperson Björn Hoflund (M), ändå en klar linje.
Den innebär budget för 2018 och plan för 2019 till 2020. Kommunstyrelsen har under 2018 rätt att nyupplåna ytterligare 50 miljoner kronor, liksom har rätt att låna i omfattning så den totala låneskulden är oförändrad.
Pontus Wessman vann i alla fall, efter hårt arbete i talarstolen, en politisk vinst. Han fick två att-satser i förslaget strukna, nämligen kommunstyrelsens rätt att med delegation besluta om starttillstånd för ny- och attraktionsinvesteringar under 2018, samt rätten att omdisponera mellan olika projekt.
-Det är för oss en stor fördel, eftersom vi inom miljöpartiet saknar ordinarie representation i kommunstyrelsen, sade han.
Skuggbudgetar
Flera andra partier med liberalerna i spetsen yrkade avslag till kommunstyrelsens förslag, till förmån för egna budgetförslag. Samtliga partiers särförslag hamnar ändå inom samma ram, det vill säga 542 998 000 kronor. Med en någon justering för centern som vill att Attraktionskraft Kinda ska få mer pengar, liksom sverigedemokraterna som har ett med ett par miljoner slimmat förslag.
När det gäller liberalernas skuggbudget så menar de att majoritets förslag haltar. De pekar bland annat på alltför stora barngrupper i förskolan, bristande kompetensförsörjning, samt för små satsningar för att locka fler nya invånare.
-Vi saknar en tydligare profilering för att göra Kinda till ett mer konkurrenskraftigt alternativ, förklarade oppositionsrådet Lars Karlsson (L).
Flera andra partier hade också upparbetat mer eller mindre tjusigt presenterade skuggbudgeter. Oavsett detta tog de chansen att berätta om sina tankar i talarstolen, med åtföljande säryrkande.
När krutröken väl lagts sig, efter halvannan timmes verbalt kivande, var det ändå kommunstyrelsens ursprungliga förslag som klubbats igenom. Dels med ändring i de två att-satserna, dels med reservationer från samtliga oppositionsledamöter.