Rena spänningsfallet på Eons turné: "Nej, vi blir aldrig några hjältar i dessa bygder"

Det var ingen särskilt bejublad turné, de var ute på trion från Eon, med uppbackning av en representant från LRF, när de under en intensiv måndagskväll först besökte Vimmerby kommunfullmäktige och sedan Kinda kommunfullmäktige.
-Först var det en politiker som ställde massor av frågor i Vimmerby, och så nu här. Nej, vi kommer aldrig att bli några hjältar i de här bygderna.

KF-ledamoten Göran Lindgren (M), th, är drabbad markägare och hade fler frågor att ställa till Eon, på bilden Björn Persson och Ulf Alestam. Foto: Alf Wesik

KF-ledamoten Göran Lindgren (M), th, är drabbad markägare och hade fler frågor att ställa till Eon, på bilden Björn Persson och Ulf Alestam. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-03-31 13:10

Det var Björn Persson, regionchef på Eon Sverige i Norrköping, som uttryckte sig något uppgivet när han avslutade dragningen inför såväl bistra politiker, som ännu bistrare åhörare, som kommit till mötet just för denna sakens skull.

Vi har tidigare i denna tidning vid ett flertal tillfälle berättat om Eons planer för att förstärka och säkra strömtillgången i denna del av landet. En så kallad regionledning med 130 kV kapacitet ska byggas mellan Vimmerby och Kisa, via fördelningsstationer i Södra Vi, Gullringen och Horn.

-Vi anser inte att säkerheten är fullgod när det gäller risk och sårbarhet. Med möjlighet till matning från två håll till samtliga stationer och en ny fördelningsstation i Horn, minskas risken genom att landsbygdsdistributionen kortas ner, förklarade Ulf Alestam från Eon Elnät.

Tvåa alternativ

Dagens regionledning klarar endast 40 kV och är maxutnyttjad. Investeringen ligger på cirka 200 miljoner kronor och koncessionen gäller i 40 år, men den tekniska livslängden kanske är den dubbla. Kapaciteten ska räcka för hela denna tidsrymd.

-Koncessionen förlängs bara, fyllde Björn Persson i.

Projektet har mötts av massiva protester utefter i princip hela dragningen. Ortsbor och då särskilt drabbade markägare har för det första krävt att eftersom ledningen ska vara i bruk så långt in i framtiden, bör den grävas ner som markkabel, istället för att hängas i en 40 meter bred ledningsgata, hela vägen.

-Vi ställer oss dessutom frågande till varför ledningen måste sträcka sig förbi Horn, undrade ledamoten Göran Lindgren (M), Kinda kommun. Jag kan tänka mig att det handlar om en eventuellt framtida vindkraftspark i området, men de planerna har ju i alla fall Eon avstyrt.

Den stora gruppen protesterande markägare har dessutom föreslagit minst två alternativa lösningar, dels nedgrävning utmed banvallen, dels nedgrävning utmed riksväg 23/34.

-Jag är själv markägare, fortsatte Lindgren. Jag är en av alla de markägare som via både Vimmerby och Kinda kommuner överklagat till marköverdomstolen. För egen del kommer jag att få en ledning tvärs över mina marker.

Stämpla skog

Alla protester till trots har klagomålen klingat ohörda. Eon vill inte lyssna på markägarnas argument och alternativa förslag.

-Ni har ju lagt markkabel på andra håll i landet. Så det går ju om man bara vill, det är helt klart.

Göran Lindgrens inlägg och påstående möttes av applåder.

-Jag kan mycket väl förstå protesterna, svarade Ulf Alestam, men det hela har skötts genom en fullt fungerande demokratiprocess, och för Eons del handlar det dels om den ökande kostnaden med nedgrävd kabel, istället för luftledning, dels att vid eventuella fel tar det mycket längre tid att åtgärda. Vi som nätägare gillar inte jordkablar i regionnätet, 40 eller 130 kV, där är luftledningar mer robusta.

Som planerna ligger för dagen, utses projektledare och en referensgrupp senast under innevarande vår. Hösten och vintern 2017 och 2018 kommer skog att stämplas och överenskommelser med berörda markägare signeras.

Under sommaren och hösten 2018 blir det byggstart och byggtiden är beräknad till ett år. Driftsättandet kommer att ske någon gång mellan 2019 och 2021.

-Någon kanske undrar, om man ska gå mellan Vimmerby och Kisa, varför gör man då svängen åt öster, över Horn, sade Ulf Alestam retoriskt och svarade själv; Horn behöver helt enkelt en ny station, där det sedan kan ske lokala förgreningar.

Egen avverkning

Om planeringsarbetet fram till den tidpunkt vi har idag, har varit ryckig och kantat med protester, klagomål, överklaganden och misstro så är risken uppenbar att det blir ännu värre under det kommande året.

Då ska nämligen Eon försöka komma överens med en bra bit över hundra irriterade markägare om ersättning för totalt cirka 500 hektar mark, mestadels skogsmark. Den ersättningsförhandling som i förstånde kan tyckas ganska simpel, att värdera ett antal träd av olika slag och i olika mognadsfas försvåras genom att uppgörelsen ska kompensera inkomstbortfall under generationer framöver, såväl i ren tillväxt i skogskubikform, som i form av praktiska olägenheter. Den ska täcka inkomstbortfall 100 år framåt.

-Vi jobbar ändå med målsättningen att vi ska komma överens på frivillig basis. Vi utgår från bördighets- och bonitetsklasser på de arealer som måste avverkas. Ibland räcker det med 40 meters bredd, ibland blir det avverkningen även utanför den här bredden, säger Jonas Nilsson, Eon Elnät.

Markägaren kommer att få välja att antingen själv avverka och ta hand om virket, eller att låta Eon sköta allt det praktiska. Ett 25-procentigt påslag, utöver intrångsersättningen, utgår i båda fallen, så ingen ska missgynnas.

-Träden som vi köper säljer vi gärna vidare till lokala sågverk. Vi ersätter även skador på såväl mark som vägar, som uppstår vid byggnationen. Vi röjer ledningsgatan vart åttonde år, vi kollar hur det ser ut med kantträd. Allt detta sker med laserscanning.

Ingen jublar

Från Eons sida vill man även framhålla att det nya regionnätet möjliggör att underliggande gamla kablar kan rivas och mark återställas. Efter lokala önskemål har Eon dessutom gått med på att använda sig av kreosotfria trästolpar.

Marken under ledningen kan användas för odling av viltbete, som tall eller sälj. Marken kan även användas till julgransodling, eller liknande. Jonas Nilsson berättar att eftersom det alltmer storskaliga jordbruket missgynnar den biologiska mångfalden, så kan denna mark, användas för att främja vissa insekter, och liknande.

-Vi kan i samarbete med markägarna upprätta förvaltningsavtal, med just dessa önskemål som grund.

-Jag förstår ändå mycket väl att det inte är någon som jublar över detta ledningsintrång. Men någonstans måste ju kabeln ändå dras. Det blir troligtvis så att vi börjar arbetet i Kisa för att sedan gå söderut.

Inget svar

Pontus Wessman (MP), Kinda kommun, nöjde sig inte med den förklaringen.

-Ingen av oss här inne vet hur framtiden kommer att se ut. Vi har en framtid med autonoma bilar, med eldrift där bilarna integreras med hushållens elapparat, ibland går laddningen ut den ena hållet, ibland åt det andra.

-Vi ska ju ligga i framkant. Solpaneler är framtiden. Hur tror ni på Eon att framtiden ser ut?

-Det finns ju absolut ingen anledning att bygga ledningen via Horn. Om det inte är så att den byggs för att försörja en större kraftproducent i området, kanske en vindkraftspark

Björn Persson:

-Det enda jag är säker på att det ändå måste finnas en viss kapacitet i elnäten, vare sig hushållen är konsumenter eller producenter. Med detta nya nät kommer vi vara just i framkant.

Björn Hoflund (M), Kinda kommun:

-Värdet på 500 hektar skogsmark är cirka 50 miljoner. Har ni ökat investeringsbudgeten med motsvarande belopp?

Kommunstyrelsens vice ordförande fick inget svar på sin fråga och därmed var informationskvällen till ända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om