Riksväg 34 byter nummer till 23/34

Den 1 november byter riksväg 34 namn till 23/34 genom Kinda. Samtidigt byter flera andra vägar i sydöstra Sverige nummer. Totalt kostar det 20 miljoner kronor bara att byta ut alla skyltar.

Än så länge heter vägen 34. Men från november ska den heta både 23 och 34. Den här skylten i Kisa är då en av många som måste bytas ut till stora kostnader.

Än så länge heter vägen 34. Men från november ska den heta både 23 och 34. Den här skylten i Kisa är då en av många som måste bytas ut till stora kostnader.

Foto:

Kinda2007-07-04 07:38

Från den 1 november byter en rad riksvägar i sydöstra Sverige nummer.
Göran Boström, på Vägverket Sydost i Jönköping, vet att det ligger en lång historia bakom.
- Det här har nog kokat i grytan i omkring 20 år.
Enligt Boström kommer initiativet från ett antal kommuner i sydöstra Sverige, längs den så kallade Dackeleden. Ofta kommuner som dragits med utflyttning.
- Då gick de samman för att få en bättre väg, berättar Boström. Ytterst tänkte man väl att det skulle bli ett alternativ till E 4:an för att få bättre fart på affärer och service. Det var väl ett sätt att lyfta regionen. Och då ville man också ha samma nummer.
Det nya beslutet innebär att en lång riksväg 23 skapas, ända från Rolsberga (nära Eslöv) i söder, via Hässleholm, Växjö, Målilla, Vimmerby och Kisa till Linköping i norr.
Samtidigt ändras sträckningen av 34:an, så att den går från Motala i norr, via Linköping, Kisa och Vimmerby till Ålem i söder. Det vill säga sträckningen blir ungefär densamma som tidigare plus att sträckan Motala-Linköping tillkommer.
Det innebär att vägsträckan Linköping-Målilla i fortsättningen kommer att heta både 23 och 34.
Samtidigt ändras namnen på flera vägar i regionen. Sträckan Jönköping-Oskarshamn, via Vetlanda och Målilla, får nummer 47. Sträckan Växjö-Högsby-Oskarshamn får nummer 37. Med flera mindre förändringar.
Beslutet innebär att en mängd vägskyltar måste bytas ut. Och det blir dyrt.
- Cirka 20 miljoner kommer det att gå på, säger Boström, bara för skyltar.
Inte så otroligt mycket trots allt, tycker Boström, om man ser till Vägverkets hela budget.
Bara att byta en skylt kostar flera tusen kronor. På vissa skyltar går att byta ut numret mot ett annat. Men när det gäller till exempel vägen genom Kinda, så får det helt enkelt inte plats för två nummer på samma skylt. Alltså måste hela skylten bytas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om